Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З відкритим листом до херсонської влади щодо відчуження майна звернулися представники музею

Складнощі довколо майна, виділеного Художньому музею не вирішуються. Мова йде пронагальну потребу у приведення території громадської вбиральні та прилеглої до неї території у відповідність до містобудівних норм та правил. Представники музею мають прохання невідкладно вирішити питання щодо створення комісії з приводу примусового викупу майна для суспільних потреб – будівлі громадської вбиральні, що належить ПП «ВКФ «Медея» на підставі договору купівлі-продажу від 02.11.2010 року. З відкритим листом вони звернулися до влади міста і області. З його текстом можна ознайомитися нижче.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
директора Херсонського обласного художнього музею ім.О.О.Шовкуненка
Аліни Василівни Доценко

Голові Херсонської обласної державної адміністрації Гусєву Ю.В. 
Голові Херсонської обласної ради Мангеру В.М. 
Голові Херсонської міської ради Миколаєнку В.В. 

07.11.2019 року міською постійно діючою комісією з обстеження будинків та споруд на території м. Херсона було складено акт та ухвалено висновки і рекомендації, згідно яких департаменту містобудування та землекористування міської ради розглянути можливість відведення у користування КЗ «Херсонський обласний художній музей ім. О.О.Шовкуненка» ХОР земельну ділянку, на якій розташована оглядова тераса із залишками будівельних конструкцій аварійної громадської вбиральні та самої підпірної стінки для початку проведення ремонтних робіт вищевказаним комунальним закладом.

Також, пунктом «3» висновків та рекомендацій комісії було визначено юридичному відділу виконавчого комітету міської ради розглянути можливість вилучення у ПП ВКФ «Медея» на користь КЗ “Херсонський обласний художній музей ім. О.О.Шовкуненка» ХОР аварійні конструкції громадської вбиральні, що стали такими внаслідок недбалої експлуатації для реалізації проекту ремонту будівлі музею із влаштуванням ліфтів для мало мобільних осіб населення і приведення даної території до задовільного і безпечного стану.

Згідно висновків акту вказаної комісії, строк виконання її рекомендацій становить для юридичного відділу виконавчого комітету міської ради та для департаменту містобудування та землекористування міської ради – 01.12.2019 року.

15.11.2019 року КЗ «Херсонський обласний художній музей ім. О.О.Шовкуненка» ХОР надіслав на ім’я голови вказаної постійно діючої комісії Козакова І.В. лист щодо виконання висновків та рекомендацій даної комісії.

Не отримавши відповіді на лист від 15.11.2019 року, 26.11.2019 року Музеєм було направлено до голови даної Комісії нагадування з приводу повідомлення результатів виконання висновків комісії.

Проте, тривалий період часу на адресу Музею не надходило відповіді щодо інформації по окреслених на комісії питань.
На усний запит у телефонному режимі з прийомної Козакова І.В. було повідомлено тільки обіцяння надати в майбутньому таку відповідь.

Також, нам не було дано відповіді, чи проводились засідання даної комісії після 07.11.2019 року.
16.12.2019 року Музеєм втретє!!! було надіслано до Херсонської міської ради нагадування про необхідність повідомити про результати виконання висновків та рекомендацій комісії, яка відбулась 07.11.2019 року.
Тільки 21.01.2020 року на нашу адресу надійшов лист № 8-10800-4/12 з виконавчого комітету Херсонської міської ради, в якому повідомлено про те, що рішенням Херсонської міської ради від 24.06.2011 № 275, земельну ділянку, площею 0,0427 га на розі вулиць Воронцовської та вул. Суворова передано в оренду ПП «ВКФ «Медея» під адміністративно-торговий комплекс (реконструкція існуючої будівлі громадської вбиральні). На підставі зазначеного рішення укладено договір оренди земельної ділянки від 06.10.2011 року строком до 24.06.2014 року. Рішенням міської ради від 16.0-4.2014 року № 1514 від 05.06.2018 № 1445, строк дії договору продовжено до 24.06.2020 року.
Зауважуємо, що при вирішенні питання оформлення оренди земельної ділянки, дозволу з боку Музею, як пам’ятки архітектури, та Планетарію, як суміжних користувачів даної ділянки щодо погодження її меж – не надавалось та цей факт було зовсім проігноровано Херсонською міською радою.
У листі також зазначено, що будівля громадської вбиральні належить ПП ПП «ВКФ «Медея» на підставі договору купівлі-продажу від 02.11.2010 року та 29.09.2014 року зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Також, у листі зроблено посилання на норму Закону, якою передбачено випадки примусового відчуження майна у власника у випадку суспільної необхідності за умови попереднього і повного відшкодування його вартості.

Зроблено висновок, про те, що на даний час у Херсонської міської ради відсутні підстави дострокового розірвання оренди земельної ділянки та вирішення питання про її передачу у постійне користування музею.

Звертаємо увагу на те, що з аналізу ч. 1 ст. 353 ЦК України вбачається, що у разі стихійного лиха, аварії, епідемії, епізоотії та за інших надзвичайних обставин, з метою суспільної необхідності майно може бути примусово відчужене у власника на підставі та в порядку, встановлених законом, за умови попереднього і повного відшкодування його вартості (реквізиція).

Згідно ч.1 ст. 351 ЦК України, право власності на житловий будинок, інші будівлі, споруди, багаторічні насадження може бути припинене … за рішенням суду в разі її примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності з обов’язковим попереднім і повним відшкодуванням їх вартості.

Таким чином, згадані норми закону передбачають декілька варіантів примусового відчуження майна за наявності передбаченої для цього умови – суспільної необхідності.

На наше глибоке переконання, суспільна необхідність у примусовому відчуженні майна – громадської вбиральні у ПП «ВКФ Медея» полягає у наступному:

1) необхідність демонтажу аварійної стіни, яка розташована поруч з Музеєм та конструкціями вказаної громадської вбиральні (які також вказаною комісією були визнані аварійними) по вул. Соборній, 34 в м. Херсоні, руйнування якої може статись в будь-який момент, що з одного боку загрожує життю та здоров’ю працівників Музею, а з іншого – знищення історичної пам’ятки архітектури;

2) необхідність розширення єдиного проїзду на територію Музея для транспорту екстрених та аварійних служб (яка на сьогоднішній день становить 2,7 м. та не дає можливості дістатись до будівлі Музея з боку внутрішнього двору у випадку пожежі або іншої екстреної ситуації) за рахунок демонтажу підпірної стіни та частини території громадської вбиральні;

3) необхідність втілення в життя ескізного проекту реставрації та пристосування Музею, який включає в себе влаштування ліфтів для осіб з обмеженими можливостями на території на, якій розташована вищевказана громадська вбиральня;

4) необхідність реалізації проекту створення європейської площі із сходами (на території громадської вбиральні та прилеглої до неї території), які ведуть до зазначених ліфтів, – що також передбачено ескізним проектом реставрації та пристосування Музею, на який вже витрачено бюджетні кошти більше 2 млн. грн.

5) розміщення комунікаційних мереж, які повинні бути розміщені під згаданою площею та відведені від Музею на безпечну відстань, згідно вимог ДБН

Вважаємо за необхідне зазначити, що постійна діюча комісія з обстеження будинків та споруд на території м. Херсона за головування Козакова І.В., яка діяла на підставі рішення виконавчого комітету міської ради від 19.02.2019 року № 58 – перестала повноцінно виконувати свої функції, а враховуючи багаточисленні безрезультатні звернення щодо результатів її діяльності – можна зробити висновок про її абсолютну неефективність. Замовчування та ненадання відповіді з боку Херсонської міської ради щодо її подальшої роботи – говорить про те, що мета, для якої її було створено, на сьогоднішній день себе не оправдала у повному обсязі. Вважаємо, що в окресленій ситуації, комісія у такому складі не може нормально функціонувати та брати на себе відповідальність вирішувати першочергові завдання з приводу обстеження будинків та споруд на території м. Херсона та знаходити ефективні шляхи їх вирішення.

Враховуючи викладене, а також – нагальну потребу у приведення вищезазначеної території громадської вбиральні та прилеглої до неї території у відповідність до містобудівних норм та правил, просимо невідкладно вирішити питання щодо створення комісії з приводу примусового викупу майна для суспільних потреб – будівлі громадської вбиральні, що належить ПП «ВКФ «Медея» на підставі договору купівлі-продажу від 02.11.2010 року, право власності зареєстроване 29.09.2014 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

З повагою,
Заслужений працівник культури України,
директор музею Доценко А.В.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН