Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі влаштували реабілітацію шістьом левам

 

У звязку із внесенням законопроєкту стосовно поводження з тваринами, леви, котрі виступали в цирках, завершили свою кар’єру разом зі своїм власником. Вітепер шість левів переїхали на постійне проживання в реабілітаційний центр для хижих тварин у Василівці. Більшість з них відпрацювали на цирковій арені понад 10 років. Хижих кицьок до центру перевіз дресирувальник Олексій Пінко.

У Запорізькій області реабілітаційний центр прийняв шістьох хижаків

У Запорізькій області реабілітаційний центр прийняв шістьох хижаків

Наймолодшому леву, який оселився в реабілітаційному центрі у Василівці в березні виповниться 6 років, інші п’ять старші, їм до 15 років. Всі вони – самці. На день такі хижаки потребують по 6-7 кілограмів м’яса. Їхній власник, Олексій Пінко, каже, що всі вони народилися в неволі, в українських зоопарках: в Миколаєві, Білогірську, Ялті, Харкові тощо. Придбав чоловік левів, коли їм було по 2-3 місяці. Дресурою займається з 2004 року.

У Запорізькій області реабілітаційний центр прийняв шістьох хижаків

«З моменту народження лева, ну тобто коли вони до мене потрапляли, до виходу в манеж проходить 2-2,5 роки. Ми працювали в стаціонарних цирках, я завжди з ними. Ми давно підтримуємо зв’язок з Олександром Пилишенком, він запропонував свою допомогу, і я погодився. Я тварин кидати не збираюся, буду з ними. Для них є невеликий стрес, бо навколо багато нових тварин. Рік тому в мене було 11 левів, я їх вже роздав по зоопарках, де прийняли. Але зараз зоопарки переповнені. Зараз реально із цією забороною незрозуміло куди дівати тварин, про це має хвилюватися виходить дресирувальник. Я не можу сказати, що позитивно ставлюся до такої реформи, мають бути покращення умов життя тварин, а не ось так кардинально одразу. Як на мене знищують просто цирки, а дресирувальникам не дають працювати», – розповідає дресирувальник, власник левів Олексій Пінко.

дресирувальник, власник левів Олексій Пінко

дресирувальник, власник левів Олексій Пінко

В останнє на цирковій арені хижаки виступили в Дніпрі, після чого вирушили до нової домівки в Василівці. Олексій Пінко каже, що робити щось складне тварин не змушував. Згадує, що найбільш видовищними трюками були: танго, і номер на довіру – коли засовував свою голову в пащу лева.

Нині їх розмістять в теплому приміщені, а згодом збудують для них окремий павільйон, зазначив власник реабілітаційного центру Олександр Пилишенко. Окрім нових мешканців, в Центрі вже живе 15 левів.

«Жоден директор цирку в Україні зараз вже не погоджується брати таких тварин в циркові вистави. Тому ці тварини лишилися безробітні і без засобів для існування. Тому ми зараз приймаємо тварин з цирків і розміщаємо у нас в Центрі. Зараз до нас приїхали леви, всі різного віку, здебільшого старенькі, тому через вік до інших країн їх транспортувати не можна. Леви всі в хорошу стані і дуже добродушні. Нині вирішено питання: нам додадуть території, тому як тільки покращиться погода для них збудуємо великий павільйон на декілька сотень квадратних метрів з усією потрібною інфраструктурою», – каже власник Василівського реабілітаційного центру для хижих тварин Олександр Пилишенко.

«Ми виділяємо землю для цього, тобто в нас є повне взаємопорозуміння», – розповіла журналістам Суспільного міський голова Василівки Людмила Цибульняк.

Олександр Пилишенко зазначив, що забезпечить роботою та житлом дресирувальника Олексія Пінка. Наразі думає над створенням просвітницького проекту для нього. «Людина, яка вклала туди всю свою душу і багато років спілкувалася з ними – зможе бути провідником між левами і відвідувачами. Розповісти про їхню поведінку, нюанси психології. Спілкуватися з ними в вольєрах і показувати іншим суть добродушності левів», – наголошує Олександр Пилишенко.

Чоловік також каже, що зараз на законодавчому рівні не врегульована передача циркових тварин до реабілітаційних центрів.

«Треба було спочатку передбачити і створити реабілітаційні центри, а потім забороняти виступи таких тварин в цирках. На сьогодні ми отримуємо, те, що роботи в них немає, засобів для існування також і держава не готова надати реабілітаційні центри, де утримуватимуться десятки таких тварин», – каже Олександр Пилишенко. На думку запорізької зоозахисниці Олесі Кулик, циркових тварин треба передавати до реабілітаційних центрів і не лише вітчизняних.

«Ми виступаємо за те, щоб тварин не використовували для своїх якихось цілей і тому нам дуже важливо, щоб їх не було у використанні не тільки у цирках. Яким чином вони живуть, вони живуть у маленьких клітках, над ними знущаються для того, щоб вони щось зробили і жодна тварина для задоволення свого не буде їздити на велосипеді або не буде пригати у вогняне кільце. Ми не знаємо, наскільки це здорові ці тварини. Наскільки вони переносять стресово ці переїзди, і це знущання, це дресирування. Якщо ми маємо на увазі таких тварин, типу левів, то їх потрібно передавати в реабілітаційні центри, наприклад, в Африку, там де є хоча б погодні умови, які можна використовувати, щоб їм було зручно. А багатьох тварин в принципі в Україні буде де розмістити і звичайно треба більше реабілітаційних центрів», – каже зоозахисниця Олеся Кулик.

Нагадаємоу грудні 2018 року Кабінет Міністрів України підтримав законопроект, який забороняє використання тварин в цирках та визначає перехідний період для забезпечення їхнього належного утримання. Ввести пряму заборону на використання диких тварин запропоновано з 2023 року. У жовтні 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами. Упродовж 2020 року державні цирки України мають припинити використання їх у своїх виставах. Про це повідомив міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський. За його словами, усіх тварин передадуть реабілітаційним центрам. Окрім цього, в Міністерстві енергетики та захисту довкілля запропонували передати їх також і до заповідників, зоопарків та притулків.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:

Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН