Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області вирішили залишити 5 районів

У Запорізькій області залишать п’ять районів, а не шість, як планували раніше. Токмацький район з’єднають із Пологівським. Таке рішення прийняли 14 січня під час засідання обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо проєкту законодавчого акту про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області.

У Запорізькій області залишать 5 районів. undefined

Було презентовано три варіанти моделі адміністративно-територіального устрою районного рівня Запорізької області. У першому варіанті було змодельовано п’ять районів з адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь та Токмак. Другий варіант також передбачав п’ять районів з адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь та м. Пологи. А у третьому варіанті пропонувалося зробити шість районів з відповідними адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь, Токмак та Пологи. На вчорашньому засіданні більшістю голосів представників робочої групи підтримали саме другий варіант.

«Ми робили аналіз перспективного нашого плану і створених наших громад. Ми основний акцент, який від нас запросив, ну, все поважне зібрання – це спроможність кожної громади. Бо саме спроможні райони можуть створитися, спроможні території, якщо до складу цих районів входять спроможні громади. У нас на сьогодні є 33 великі громади, які створилися, вони з високим рівнем спроможності. Високі економічні показники в потужних громадах. На сьогоднішній день, якщо аналізувати всі райони, які є в Запорізькій області тол на сьогодні саме навколо Токмака не створилася потужна громада. Оце має нас насторожити», – каже керівниця апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко.

Жителі Токмацького району з 5-го січня почали збирати підписи проти того, аби у майбутньому територія стала частиною одного із п’яти сусідніх округів.

Аскад Ашурбеков, ініціатор збору підписів за збереження Токмацького району. undefined

«По факту збору підписів фактично ми зібрали близько десяти тисяч навіть трошки більше десяти тисяч підписів. Під зверненням до прем’єр-міністра, міністра розвитку громад та територій та голови обласної адміністрації. Про це ми повідомили голову обласної адміністрації. На жаль, на сьогоднішній день в цілому, як ви бачили на цьому засіданні ніякої реакції на цей збір підписів не було. Ніхто до Токмака не приїжджав і навіть не було ніякого діалогу. Два роки обласна група відстоювала шість районів, що це можливо було відстояти в Мінрегіоні. Зараз фактично, буквально за день помінялась концепція, вже стало в нас п’ять районів», – розповів ініціатор збору підписів за збереження Токмацького району Аскад Ашурбеков.

За словами керуючого справами виконавчого комітету Токмацької міської ради Віктора Загуменного, зібрані підписи найближчим часом направлять до прем’єр-міністра і міністра розвитку громад та територій України. Зміни до адмінустрою територій планують запровадити до кінця 2020 року.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН