Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі почала працювати найсучасніша в Україні еколабораторія

Перевищення норм промислових викидів у запорізькому повітрі зафіксувала мобільна екологічна лабораторія, що розпочала працювати 8 січня. Придбана за 11 із половиною мільйонів гривень – навпіл із обласного та міського бюджетів – вона є найсучаснішою в Україні. Пересувний пристрій здійснює заміри стану води, повітря та ґрунту.

У Запоріжжі почала працювати єдина в Україні еколабораторія

Моніторинги стану навколишнього середовища у семи районах обласного центру еколабораторія здійснює цілодобово. Контролюють її роботу вісім фахівців. Пересувний пристрій для вимірювання може працювати на території промислових підприємств, у разі виникнення аварійних ситуацій. «У даному випадку ми робимо обробку фронтограми, котра була записана за допомогою приладу калітус. Показники: бензол, сірковуглець, таурол, фенол. Ми це обраховуємо та видаємо. Зараз ще триває розрахунок, поки ми не бачимо всіх позначок, але вже є деякі показники з перевищеннями», – розповідає біолог Світлана Чорновол.

біолог Світлана Чорновол

біолог Світлана Чорновол. undefined

У четвер, 9 січня, еколабораторія досліджувала атмосферне повітря на вулиці Кузнецова, 36-б, вулиці Билкіна, 12, та в районі площі Профспілок, 2. Пристрій зафіксував перевищення допустимої концентрації сірковуглецю вдвічі.

У Запоріжжі почала працювати єдина в Україні еколабораторія

«Працюємо зараз за плановим моніторингом і нічого такого сенсаційного не відбулось. У нас і раніше кожне п‘яте дослідження було з перевищенням гранично допустимих концентрацій. Лабораторія також видає нам такі ж результати: і по фенолу, і по сірковуглецю були перевищення від одного до двох із половиною разів. Звісно ж, райони, які близько розташовані до промислових підприємств, це Заводський район, Вознесенівський район, і Шевченківський, який поруч із Абразивним комбінатом. Ці три райони найбільш забруднені і вони по черзі ділять перше місце щодо забрудненості. Хортицький район, Комунарський, Піски – це, загалом, чисті райони. Бородинський також, де перевищення якихось забруднюючих речовин, якщо і бувають, то зрідка. Скажімо, у Хортицькому районі їх практично не буває», – каже завідувач відділу оцінки факторів навколишнього середовища запорізького обласного лабораторного центру Євген Тулушев.

завідувач відділу оцінки факторів навколишнього середовища запорізького обласного лабораторного центру Євген Тулушев

завідувач відділу оцінки факторів навколишнього середовища запорізького обласного лабораторного центру Євген Тулушев. undefined

Загалом у Запоріжжі стан повітря досліджують у 60-ти осередках. Ознайомитися з результатами моніторингу можна на сайті обласного лабораторного центру.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН