Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві відбулась акція “Запали свічку Аркасу”

Захід приурочили до 167-ї річниці із дня народження культурного діяча Миколи Аркаса. На покладання квітів зібралось близько 15-ти містян. Серед них представники Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України та міського осередку “Просвіта” імені Миколи Аркаса. Такий захід у Миколаєві відбувається другий рік поспіль.

“Ми збираємося біля пам’ятника, барельєфа Миколі Аркасу, для того, щоб вшанувати його пам’ять і, щоб про цю особу дізнавалось більше людей”, – каже організаторка акції Віра Марущак. Учасники по черзі виголошували промови, запалювали свічки та клали квіти до меморіалу.

“Історією України-Русі” Миколи Аркаса зачитувалася вся Україна впродовж століття. ЇЇ знали на Західній Україні, але не знали у нас. Тож, оцей вклад в популярну історичну науку — це один із тих внесків, який став незабутнім для культури України”, – розповідає представниця міського осередку “Проcвіта” імені Миколи Аркаса Інна Береза.

Микола Аркас народився 7 січня 1853 року в Миколаєві. За своє життя культурний діяч встиг реалізуватися як письменник, композитор, історик та меценат. Він відкривав школи на Миколаївщині, підтримував розвиток міського яхт-клубу та став засновником миколаївської “Просвіти”.

“У нашому місті не так багато знають про цю особистість. В Україні лише один навчальний заклад носить ім’я Миколи Аркаса. Ці діти, які будуть звідти випускатися, будуть жити з цим ім’ям. Але чи знають про Миколу Миколайовича Аркаса у наших містах: Новій Одесі, Очакові, Первомайську? Чи знають про цю людину? І саме тому ми намагаємося продовжувати його справу і знайомити із ім’ям Миколи Аркаса людей із різних куточків нашої Батьківщини”, – каже Віра Марущак.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН