Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чому засекретили розкопки на Арабатській стрілці

Мешканцям села Щасливцеве, що на курорті Арабатська стрілка в Генічеському районі Херсонщини, дотепер невідомо – чим закінчилися чергові розкопки на території громади.

Ще навесні минулого року з бюджету сільської ради асигнували 199 тисяч гривень на вивчення тутешнього кургану епохи бронзи (близько третього тисячоліття до нашої ери). На ці гроші Інститут археології Національної академії наук України організував експедицію на Арабатку.

Вчені розкрили курган, щось звідти витягли, і поїхали. Минуло вже чотири місяці, а від них – ні одвіту ні привіту. Жителі громади, природно, хочуть дізнатися, якою була хоча б наукова «віддача» від бюджетних інвестицій, але залишаються в повному невіданні.

Сільський голова Щасливцеве Віктор Плохушко каже, що також не має ніякої інформації з цього приводу – в Інституті археології пояснили, що ще не завершили систематизацію результатів досліджень, посилаючись на велику завантаженість.

Цікаво, що в 2018 році за гроші Щасливцевська сільської ради на Арабатці вже вели розкопки під керівництвом скіфолога Юрія Болтрика. Тоді в іншому кургані виявили шістнадцять поховань різних епох – в тому числі останки сарматського воїна з мечем, і більш давнє поховання, де людину поховали … з качками.

Знахідки фотографували, знімки оперативно розміщували в соціальних мережах, вчені охоче давали коментарі журналістам. Однак у випадку з другим сезоном розкопок все відбувалося з точністю до навпаки: ніяких коментарів, ніяких знімків. І … ніяких звітів?

Спантеличені мешканці Щасливцеве підозрюють: інформацію про знахідки «засекретили», оскільки знайшли щось надцінне. І не бажають, щоб після оприлюднення сенсації кургани на Арабатці кинулися грабувати «чорні археологи».

Сергій ЯНОВСКИЙ, “Херсонці

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН