Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонцям з особливими потребами влаштуватися на роботу

Безробіття торкнулося майже кожного другого мешканця Херсонської області. Люди не погоджуються працювати по 8 годин за мізерну заробітну плату, тому намагаються знайти кращу роботу.

Так, за 11 місяців поточного року до центру зайнятості звернулося 26,7 тисяч безробітних осіб, з них 957 людей з інвалідністю. Звичайно, люди з інвалідністю отримують державну допомогу, але на ті кошти можливо лише існувати. Як влаштуватися на роботу особам з обмеженими можливостями читайте в матеріалі сайту “Гривна”.

Популярні професії для людей з особливими потребами

Усі люди мають право на зайняття професійною діяльністю та розвиток. За словами начальника відділу працевлаштування Тетяни Андріївни, цьогорічна статистика краща за минулорічну, адже кількість працевлаштованих щороку зростає.

У центрі зайнятості підшукають певну вакансію чи запропонують пройти безкоштовні курси для здобування нових професійних навичок. Скільки людей з особливими потребами відвідали навчання та після працевлаштувалися за фахом дивіться на фото (нижче)

Що стосується саме професій, то найчастіше людей з інвалідністю влаштовують на такі посади: підсобні робітники, опалювачі, укладальники, пакувальники та сторожі. Дані місця зайняли у цьому році 33% осіб з інвалідністю, адже вони є найпростішими і заробітна плата коливається від 5 до 10 тисяч гривень.

18% займають професії за такими напрямками, як: менеджери, економісти, юристи, бухгалтери.

14% – працівники сфери торгівлі та послуг, продавці непродовольчих товарів, кухарі.

13% – робітники обслуговування, машиністи, кочегари, трактористи.

Також у Центрі зайнятості додали, що більшість людей з особливими потребами працевлаштовуються на повний графік роботи. Є певні виключення, але це все обговорюється безпосередньо між директором та працівником.

Документи, які необхідно подати до центру зайнятості

Приходячи до державної установи, аби отримати послуги, особа обов’язково повинна мати при собі повний пакет офіційних документів. Так ось, щоб стати на облік у центрі зайнятості, особи з інвалідністю мають надати такі документи:

– що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (зазвичай, це паспорт);

– довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платників податків;

– документи, які інформують про освіту, досвід роботи, зайнятість або перебування у трудових відносинах;

– копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та у разі наявності пред`являє індивідуальну програму реабілітації.

Тільки після того, як працівники центру ознайомляться з вашими документами, дані потрапляють до єдиної бази і розпочинаються пошуки вакансій.

Підприємці, не нехтуйте!

Усі ми знаємо, що влаштуватися на роботу зараз доволі-таки непросто, а особам з особливими потребами – ще складніше. Так, роботодавці шукають універсальних працівників, які зможуть не лише виконувати свої завдання, а й у будь-який момент замінити колегу. Тобто виконати у два рази більше.

Саме тому деякі роботодавці нехтують працівниками з особливими потребами та вказують їм на двері. Аби таких випадків ставалося дедалі менше, в Україні прийняли тактику заохочення.

Підприємствам та установам, де працюють люди з особливими потребами, надаються кошти Фонду соціального захисту інвалідів. За ці гроші власникам підприємств чи організацій пропонується:

– цільова позика (на поворотній основі) на створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, фінансування витрат на професійне навчання осіб з інвалідністю;

– надання фінансової допомоги на здійснення заходів щодо соціальної, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації осіб. Також надаються кошти на придбання спеціальної техніки та облаштування.

Крім цього, роботодавцю, який працевлаштовує осіб з інвалідністю, здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць. Компенсація роботодавцю виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років.

Гривна

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН