Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В обласній бібліотеці для юнацтва відкрили Молодіжний простір

26 грудня в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва відкрили Молодіжний простір — майданчик для неформальної освіти і самореалізації молоді, комунікації, генерації та реалізації ідей і проєктів, розвитку творчого потенціалу і культурного відпочинку.

Ідея створення такого простору з’явилася ще у 2016 році, була підтримана управлінням культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА і закріплена у Стратегії розвитку бібліотеки до 2021 року “Читаюча молодь — БІБЛІОТЕК@ —Успішна держава”, затвердженій Миколаївською облдержадміністрацією у 2017 році. За 4 роки було зроблено багато для її реалізації. В приміщенні, де планувалося відкрити Молодіжний простір, був розташований відділ зберігання основного фонду. Для вивільнення площі було змінено структуру бібліотеки і 3 відділи — абонементу, читального залу, зберігання основного фонду — об’єднано у відділ обслуговування користувачів. Бібліотека пішла шляхом створення відкритого доступу до фонду і літературу з двох кімнат площею 50 кв. м переміщено у хол бібліотеки. У період з 2016 по 2019 роки за рахунок коштів загального фонду обласного бюджету у сумі 152,2 тис. грн встановлено двері, металопластикові вікна, зроблено укоси; оновлено системи опалення й електропостачання; зроблено поточний ремонт стін, стелі, підлоги; виконано оздоблювальні роботи.

У 2019 році проєкт створення в бібліотеці Молодіжного простору “Соціалізація. Освіта. Спілкування” став переможцем грантового конкурсу соціальних проєктів “Місто інновацій — 2019” Центру соціальних програм Миколаївського глиноземного заводу і був підтриманий партнерами: управлінням молодіжної політики Миколаївської міської ради, Миколаївським міським благодійним фондом “Любисток”, ГО “Миколаївська обласна екологічна асоціація “Зелений світ”. За грантові кошти у сумі 99,9 тис. грн було придбано матеріали для завершення ремонту, меблі, фліпчарт, електричний чайник, встановлено жалюзі.

На відкриття Молодіжного простору були запрошені представники органів влади, грантодавця, колеги і, звичайно, лідери молодіжних громадських організацій, активна і творча молодь. Привітали директора бібліотеки Наталію Ткаченко і колектив зі здійсненням мрії начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Михайло Димитров і начальник управління молодіжної політики Миколаївської міської ради Олександр Рябенко. Олена Ожема, директор Миколаївського міського благодійного фонду «Центр соціальних програм» Миколаївського глиноземного заводу передала вітання від директора заводу Віктора Кожевнікова і особисто від себе висловила подяку за відповідальну і оперативну співпрацю в рамках реалізації проєкту і захоплення від побаченого результату. Порадувалися за наших читачів, які отримали в своє користування комфортне приміщення, і з подарунками прийшли директор науково-педагогічної бібліотеки і голова правління Миколаївської обласної бібліотечної асоціації Костянтин Картузов, Юлія Бронська від БФ “Любисток”, Тетяна Чистякова і Сергій Пастухов, яким належить фірма “Smaugy”. Запрошена на подію молодь відразу взялася освоювати територію. Дует дівчат із танцювального колективу “Tribal folk garden” підкорив присутніх східним танцем під пісню гурту Nirvana “Like teen a spirit”, а студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили і керівник поетично-музичного об’єднання “Молодість у віршах” Валентина Гавришко власною поезією. Олександра розвеселила присутніх розповіддю про свою реакцію на запрошення на подію і драйвово під акомпанемент гітари заспівала пісню “У мене немає дому” українського гурту “Один в каное”. Дизайнер інтер’єрів Андрій Горбачов презентував присвячену миколаївським краєвидам виставку акварельного живопису, яка прикрасила стіни Молодіжного простору.

Куратор проєкту, завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді Андрій Алієв запросив молодь і лідерів громадських організацій до взаємодії в Молодіжному просторі у наступному році, де буде діяти лабораторія молодіжних ініціатив “Гошка”, дискусійний майданчик “Діалоги порозуміння”, тренінги і воркшопи. Художниця, поетеса і громадська діячка Світлана Чебанова оцінила дієву співпрацю з бібліотекою і висловила готовність і надалі долучатися до проєктів. Відразу зголосилися на співпрацю Андрій Нерода Андрій з event-company «Superсвято», співорганізатор платформи «МрійДій», Володимир Євсєєв з інноваційного кластеру «Rinnohub-екосистема стартапів».

Наталія Вікторівна наголосила, що єдині умови користування Молодіжним простором — це запис до бібліотеки і повідомлення про колективний захід за 3 дні до проведення, а до послуг відвідувачів — комфортні умови, виставкова площа, WI-FI, комп’ютер, проектор, екран, фліпчарт, чай і тематичні підбірки літератури. Також вона поділилася планами на наступний рік: залучити спонсорів, меценатів, додаткові грантові кошти на технічне оснащення Молодіжного простору як коворкінг-центру, медіа-лабораторії і кінозалу.

Миколаївська обласна державна адміністрація

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН