Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Запорізькому ОСББ судові тяганини через “теплий” кредит

Жителька будинку, що на вулиці Гоголя, 159 Наталя Пядишева звернулась до кореспондентів Суспільного через неправомірні, на її думку, дії голови місцевого ОСББ. За її словами, очільниця об’єднання взяла «теплий» кредит на суму понад мільйон гривень, хоча більшість мешканців будинку не погоджувалися на це.

В 2016 році для запоріжців стали доступними “теплі” кредити. Це грошові займи на утеплення будинків. Мається на увазі заміна вікон, дверей, утеплення даху та підвалів. ОСББ міста за рахунок “теплих” кредитів проводять в першу чергу заміну вікон на сходових клітинах, адже це дозволяє зекономити на опалені місць загального користування.

Через це Наталія Пядишева звернулась із заявою про неправомірні дії голови ОСББ «Медик-5» Ірини Павлової до поліції та прокуратури Олександрівського району міста Запоріжжя:

«Зараз я подала дві заяви до прокуратури від себе та від мешканців будинку. Мені запропонували переобрати голову на загальних зборах. І провести ревізійну комісію з виявлення шахрайських дій голови нашого будинку. Почалось все з того, що люди дізнались, без пред’явлення документації від Павлової, що вона взяла кредит, теплий кредит по програмі. І поставила вікна нові, замінила старі на нові в нашому під’їзді. Зрештою, виявилось, що люди збирали гроші спочатку на дах, які зникли. Потім стараннями мешканців було виділено кошти на заміну вікон із міського бюджету. А тут раптом виявляється, що вікна було змінено за кошти теплого кредиту. Документацію голова не пред’являє, відмовляється. Хотілося б дізнатись, що написано у протоколі. Ми не знаємо, у якому банку взяли кредит. Вона теж відмовляється надавати інформацію про це. Врешті-решт терпіння у всіх луснуло. І від імені мешканців я звернулась до нашої прокуратури. Я вважаю, що те, що відбувається з грошима – це дійсно шахрайство. Жодних звітів щодо виконаних робіт вона не надає».

Голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку Ірина Павлова прокоментувала ситуацію щодо оформлення теплого кредиту:

«Нашому будинку 52 роки. І вікна в нашому будинку вже були в неробочому стані: рами прогнили, вікна не зачинялись, одні відчинялись, скло випадало. На зборах нашого ОСББ було прийнято рішення взяти теплий кредит по державній програмі для ОСББ, оскільки наших внесків не вистачало. На встановлення енергозберігаючих вікон. Рішення зборів було прийнято двома третинами голосів. Проти цього проголосувало лише дві людини. Правління виконало рішення зборів. Тепер вікна у нас встановлено до холодів, тепер у під’їздах у нас тепло. Потім у нас були повторні збори, на яких співвласники будинку прийняли рішення про дострокове погашення кредиту. Кредит ми взяли у червні цього року, а вже у жовтні ми його погасили. Рішення всіх зборів завжди вивішуються у під’їздах будинку із зазначенням тих, хто «за» чи «проти», коли за це голосували. Ніхто з мешканців не звертався, що вони були проти, під час встановлення і під час вивішування цих звітів. Співпрацювали ми з Ощадбанком. Документи у нас є на оформлення теплого кредиту. У нас все прозоро, всі все знають, взагалі ніхто з мешканців не звертався щодо кредиту»

Ще одна мешканка багатоповерхівки Гоголя, 159 Валентина каже, що проблем з головою ОСББ у неї не виникало:

«Ну, от наглядно: зробили вікна, відлив, чую, що багато хто задоволений. У мене проблем не виникало. Про теплий кредит вона повідомляла, весь будинок знає. Я підписала. Вона дала аркуш, я розписалась і все. Щоб у під’їздах було тепло»

За словами адвоката Дмитра Гладкого, обмеження на розмір правочину, який може вчиняти голова ОСББ, має встановлюватися статутом об’єднання:

«Якщо діє дійсно в межах статуту, в межах закону, на користь ОСББ, якби свого підприємства, то порушень жодних немає. Якщо прописано, наприклад, обмеження повноважень директора, брати кредити до 20 тисяч гривень, наприклад. Інше ж погоджувати або ж з загальними зборами, бо це вищий керівний орган ОСББ, або, наприклад, із якоюсь радою, якусь президію створювати. Контролюючий орган з цього приводу. Зазвичай, в ОСББ створюється ревізійна комісія, яка із певною періодичністю проводить аналіз витрати коштів, ефективності витрати коштів, надає свій звіт на загальні збори»

За словами Наталії Пядишевої, між нею та головою ОСББ Іриною Павловою також виникали непорозуміння щодо призначення субсидії:

«Субсидію я отримую з 14 року. Як вона почала головувати, то постійно викреслює мене зі списків субсидіантів. А я постійно самостійно ходжу і їх відновлюю. Я втомилась це робити. Скільки це можна терпіти. Вона пояснила тим, що у мене борг по кварплаті і борг по кредиту, котрий я не підписувала. У нас не було рішення зборів, що ми брали кредит. Яким чином вона його взяла, ніхто не знає. Поєднала суму з утримання будинку та суму кредиту і вийшла пристойна сума, через яку мені виконком відмовив оформити субсидію. Зрештою, мені довелось звернутись до поліції, через яку я самотужки таки повернула субсидію»

Голова ОСББ Ірина Павлова щодо ситуації з призначенням субсидії мешканці будинку Наталії Пядишевій, прокоментувала наступне:

«Субсидії та пільги вже відокремлені від ОСББ. Цим займається лише Управління соціального захисту населення. Всі списки, розрахунки, ведуть лише вони. За законом, ми виставляємо в платіжки повну вартість внеску. А те, що дає держава по субсидіям чи пільгам, це вже особиста справа між державою та окремим мешканцем квартири. Нам треба двічі на рік, перед опалювальним сезоном та по завершенню, подавати списки боржників»

За словами Наталії Пядишевої, у січні 2020 року на загальних зборах ОСББ мешканці планують розглянути питання про переобрання голови об’єднання.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН