Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З Херсонщини до Франції вивозять отрутохімікати (Відео)

Зі складу агрофірми “Радгосп-Завод “Білозерський” розпочали вивозити пестициди. Як це відбувалося, бачили кореспонденти Суспільного.

11-го грудня на утилізацію до Франції відправлять перші 22-24 тонни пестицидів. Головна умова, розказує бригадир Іван Болтян, – хімікати мають бути запаковані у спеціальні мішки – “біг-беги”. Слідкувати треба і за вагою вантажу:

“Тут зараз на машину стоїть. Ні, мабуть, більше. Сьогодні ми завантажуємо одну, завтра – другу. Як машина приходить – ми її завантажуємо, потім вона їде. Перед завантаженням кожен палет буде зважуватися. Адміністрація буде стояти і все записувати. Тут, якщо я не помиляюся, 65 тонн”.

Перш ніж вивезти пестициди, говорить ініціатор заходу Володимир Шелудько, представник французької фірми робив експрес-аналіз, щоб визначити, чи зможе завод їх переробити. На одному зі складів, додає чоловік, виявили хімікати з високим вмістом ртуті. Для утилізації цих пестицидів будуть шукати інший завод:

“Яка тут отрута, ніхто не знає. Вся суміш, яка зберігалася в колгоспах, – все було згорнуто і покладено у залізні бочки. А зараз ми перекладаємо у біг-беги і вивозимо на утилізацію. Тут на складі 65 тонн. І все воно має вивозитися. Заберуть усе. Тут не залишиться нічого. За три-два дні мають забрати все. Такі умови. Підрядники і та фірма, яка буде утилізовувати, вони взагалі мають 110 тонн. Потім переїжджаємо на 504-й кілометр і добираємо ту кількість, яку не доберемо ось тут”.

Нагадаємо, на Херсонщині 1 880 тонн пестицидів. В “Радгоспі-Заводі “Білозерський” вони зберігаються з кінця 1990-х – початку 2000-х років. Наразі заплановано кошти на утилізацію 110 тонн.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН