Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Освітянам Берислава вдалося об’єднатися для сприяння розвитку інклюзії

У рамках моніторингу стану впровадження інклюзивного навчання на території Херсонської області робоча група, провівши окрему роботу в Херсоні, відвідала м.Берислав. У

Бериславських освітніх закладах (дошкільному навчальному закладі №3 (ясла-садок) комбінованого типу та опорному закладі повної загальної середньої освіти) інклюзія діє вже два роки. Батьки відзначають, що за час перебування на інклюзивній формі навчання їх діти значно додали в розвитку та соціалізувалися.

Найбільше радіють батьки особливих дітей, які раніше перебували в інтернатних закладах. За їх словами, забирали дітей, які не знали елементарних речей, властивих для їх віку, та у закладах вони всьому навчилися. Сьогодні діти з особливими потребами щиро радіють життю, із задоволенням спілкуються зі своїми однолітками, беруть активну участь у святкових заходах та обирають майбутню професію.

Впровадження інклюзивної реформи фінансується з державного бюджету шляхом надання відповідної субвенції. Так, протягом 11 місяців 2019 року для проведення (надання) корекційно-розвиткових занять (послуг) в класах та групах з інклюзивною формою навчання використано 123,080 тис. грн у Бериславському опорному закладі повної загальної середньої освіти та 16,117 тис. грн у Бериславському дошкільному навчальному закладі № 3 (ясла-садок). 

Окрім цього, на придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, обладнання, дидактичного матеріалу та особливих наочних засобів для виконання індивідуальних програм розвитку дитини у школі було використано 91,542 тис. грн (придбано 5 ноутбуків, 4 проектора та дидактичний матеріал), а в дитячому садочку – 9,450 тис. грн (придбано ігровий комплекс: роликовий масажер, двосторонній масажер для порожнини рота, ігровий набір театр, набір карток і постерів емоції-почуття, бізі дім, мат-килимок ігровий, стерилізатор, гра для мовного дихання магічна кулька).

Та найголовніше у цьому процесі – люди. Завдяки тісній та продуктивній співпраці керівників вищезазначених закладів з місцевими органами влади інклюзія фінансується і з місцевого бюджету. За останні роки з бюджету м.Берислав, зокрема, на потреби дитячого садка було виділено близько 1 млн грн, які були вкладені в капітальний ремонт дитячих груп, харчоблоку, прального приміщення, забезпечення усіх груп гарячою водою та придбання нового устаткування.

Також за рахунок місцевого бюджету було введено штатні одиниці двох асистентів вихователів та вихователів інклюзивних груп.

Є в Бериславі й інклюзивно-ресурсний центр (далі – ІРЦ). Тут фахівці проводять комплексну оцінку освітніх потреб дитини, надають послуги психолога, дефектолога, вчителя-логопеда, вихователя лікувальної фізкультури та допомагають у розвитку дітей з особливими освітніми потребами. 

Довідка. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Бериславської районної ради знаходиться за адресою: м.Берислав, вул.Шкільна, б.49. Контактний телефон: (0554) 67-55-00. E-mail: kuirs@ukr.net. 

Джерело: пресслужба ХОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН