Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці може з’явитися пам’ятник нової епохи

Нещодавно голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв зустрічався з місцевими скульпторами та архітекторами. На зустрічі обговорили питання творення нових символів епохи в області – повідомляє “Нова Каховка.City“.

Насамперед, це створення впізнаваного символу Херсонщини, не пов’язаного з уже існуючими зображеннями на кшталт гербу області чи Скіфської пекторалі. «Його, як донецьку Пальму Мерцалова, чи одеський якір у формі серця ми змогли би дарувати регіонам-побратимам», – пояснив Юрій Гусєв.

Друга ідея полягає в облаштуванні на Херсонщині парку тоталітарних скульптур. «В Україні багато про це говорять, але фактично ще ніде не реалізовано. Ми не пропагуємо ідеологію СРСР, це просто частина нашої історії», – зазначив Юрій Гусєв. Як один із варіантів потенційних локацій для розміщення парку розглядається територія поблизу монументу «Легендарна Тачанка» в Каховці.

І третя ініціатива полягає у створенні просто неба музею АТО/ООС в одному з херсонських парків. Ця ідея, за словами Юрія Гусєва, народилася під час спілкування з батьком загиблого в АТО командира батальйону «Херсон» Руслана Сторчеуса Олександром. «До музею змогли би приходити ветерани бойових дій, там також можливо проводити заходи», – сказав очільник Херсонщини.

Свої ідеї з приводу озвучених ініціатив скульптори та архітектори мають направити на розгляд до облдержадміністрації. У свою чергу, управління культури ОДА розпочинає роботу над збором інформації щодо майбутніх експонатів – пам’яток радянських вождів.

У Новій Каховці від колишнього монументального пам’ятника Леніну залишився тільки п’єдестал. У 2014 році після перемоги Євромайдану місцеві активісти збиралися повалити статую вождя пролетаріату. Для цього навіть підігнали вантажівку з тросами. Однак міський голова Володимир Коваленко умовив радикалів не робити цього. Пообіцяв, що наступного ранку комунальники самі акуратно знімуть гранітну фігуру, щоб не пошкодити тротуарну плитку. Так і було зроблено. А знятий пам’ятник відвезли на відповідальне зберігання на базу комунального підприємства «НК ЖЕУ».

Активісти пропонували на звільненому п’єдесталі встановити пам’ятник Героям Небесної Сотні. Однак можновладці якось це питання потихеньку «замилили». Мовляв, є важливіші проблеми, на які варти виділяти громадські кошти. П’єдестал прикрасили національним орнаментом, а на ньому встановили синьо-жовтий прапор.

Тепер заклик губернатора може вдихнути свіже повітря в цю ідею. Ну а пам’ятник Леніну може з успіхом  поповнити майбутній парк тоталітарних скульптур.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН