Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запоріжжя переживає катастрофічне забруднення повітря: причина

20 жовтня соціальні мережі сколихнули дані про стан забруднення повітря в Україні. Так, у державі зафіксована найбільша концентрація СО в світі, порівнювана з промисловими районами Китаю та Нью-Йоркською агломерацією. Найвірогіднішою причиною такого забруднення є спалювання листя та стерні, пишуть Факти Запоріжжя

Користувач мережі Facebook оприлюднив на своїй сторінці скріншот програми windy.com, яка демонструє катастрофічну ситуацію із забрудненням повітря в Україні. Рівень концентрації СО є найбільшим у Європі, хоч держава і не має такої кількості підприємств, як інші країни. Страждають усі області Україні, окрім західних.

За даними видання “delo.ua“, імовірною причиною забруднення атмосфери є спалювання листя та стерні, яке спостерігається в Україні щоосені. За словами члена Суспільної ради при Міністертсві екології та природних ресурсів Ірини Черниш, скоріше за все, саме це і є підставою для великої концентрації оксидів вуглецю у повітрі.

У Запоріжжі також занепокоєні проблемою спалювання листя, адже деякі випадки виходять за межі громадського порядку. До нашої редакції звернулися небайдужі місцеві мешканці, прокоментувавши ситуацію, що склалася.

Дуже непокоїть ситуація зі спалюванням сміття під відкритим небом власниками приватних будинків, адже зазвичай цей приватний сектор межує з центром нашого міста. Я живу поряд із такими “заощадливими” людьми, які не хочуть сплачувати за вивіз та правильну утилізацію сміття, а тому просто палять його у себе на подвір’ї або за його межами неподалік. Люди спалюють папір, пластик, полієтилен, а також органічні відходи, включно із опалим листям. Увесь дим з цього “практичного” способу утилізації відходів заполоняє територію із багатоповерховими будинками, проїжджі частини, через що важко не тільки дихати, але й орієнтуватись на дорозі (кажу про випадки, коли ну дуже густий дим). У нашому місті і без того жахлива ситуація з повітрям через викиди підприємств, а люди, що спалюють різноманітні без розбору відходи ще більше погіршують стан міста. Декілька разів намагався викликати патрульних, зазвичай вони просто хвилин 15 розповідають, що це не порушення і все норм, один раз приїхали після цих розповідей і почали розповідати, що це нормально, що якби це було надворі багатоповерхівки, тоді порушення, однак на моє зауваження, що дим від вогнища однаково забруднює повітря з будь якої точки міста, мені не змогли нічого відповісти крім повторення тези про приватних будинок. Дуже хотілося б дізнатись куди звертатись в таких випадках, адже це порушення вимог утилізації сміття та забруднення екології міста“, – зазначив запоріжанин Андрій.

Я не вважаю раціональним такий варварський спосіб знищення відходів, як мінімум тому, що ми сортуємо сміття і все, що можливо віддати у пункти прийому вторинної сировини – віддаємо. З органічними відходами взагалі не розумію такого поводження з боку мешканців приватного сектору, адже листя розкладається і його можна використати як компост. Минулого року українець навіть розробив технологію створення паперу із опалого листя і йому, мабуть, буде дуже соромно за людей, які спалюють сировину для альтернативного виготовлення паперу“, – зауважила місцева мешканка Інна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН