Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вперше на Херсонщині пройшла Всеукраїнська пошукова військово-меморіальна експедиція “Нікопольський плацдарм”

Про це на Фейсбуці пише Володимир Федченко:

– Вперше на Херсонщині пройшла Всеукраїнська пошукова військово-меморіальна експедиція «Нікопольський плацдарм». Організаторами експедиції виступили ГО «Військово-патріотичний клуб «Каховка», ГО «Військово-патріотичний клуб «Сокіл», ВГО «Народна пам’ять» за підтримки ОС Херсонська обласна асоціація «Об’єднання ветеранських організацій учасників бойових дій на Сході України».

Участь в експедиції прийняли пошуковці офіційних пошукових загонів з Дніпра та Кривого Рогу(керівник Анатолий Золотарев), Мукачева та Херсону(керівник Александр Русин) та Києву(центральний офіс ВГО «Союз Народна Пам’ять »).
Взагалі, це було цікаве та важке випробування для нашої спільної команди клубів «Каховка» та «Сокіл», адже з самого спочатку ми запланували табір серед степу. На допомогу нам прийшов директор Філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Великолепетиський елеватор» Гудзоватий Сергій Йосипович, який надав експедиції дозвіл на використання колишнього польового стану підприємства, що знаходиться саме в районі проведення пошукових заходів. Більшість питань щодо розміщення членів експедиції, встановлення кухні, душових кімнат, тощо, одразу ж було вирішено.
Далі на допомогу організатором експедиції прийшли Новокаховський міський голова Володимир Коваленко, депутати Новокаховської міської ради Сергій Хоменко та Олександр Афанасьєв, підприємці та депутати з Каховки Олег Барабаш, Юрий Кифорук, Сергей Дроздик,Сергей Яременко, волонтер Александр Назарук та голова Малолепетиської сільської ради Максим Колокот.

Практично кожного вечора експедиції пошуковців радували розважальними заходами(показ документальних та художніх фільмів, концерт) представники відділу культури, молоді та спорту Великолепетиської РДА на чолі з Елена Арешкина-Витковская. Маю надію, Анатолий Виремейчик, голова РДА, гідно відзначить надурочну роботу своїх підлеглих.
Незважаючи на те, що більша частина цікавих для пошуку полів була вже засіяна, пошуковці відпрацювали декілька локацій з німецькими та радянськими позиціями і лише на останок, днів за три до закриття експедиції, група Каховка знайшла на непосіяному полі останки людей з «сопуткою» по Другій світовій війні. Спочатку останків солдатів було четверо, на наступний день, розширюючи археологічний стіл, було встановлено 14 останків, потім 21. І тільки в останній день експедиції, під час ексгумації, стало зрозуміло що знайдено санітарне захоронення 30 воїнів РСЧА. Нажаль, при загиблих були відсутні будь-які ідентифікатори, але є надія на архіви, де може бути схема поховання з прив’язкою до висоти, біля якої знайдено останки воїнів. Глибина розташування останків була від 10 сантиметрів до поверхні землі та верхній шар вже почали розорювати плугом. Ще рік, два і трактори розтягли б поховання по полю, а комбайни при зібранні врожаю завершили б другу загибель бійців.

Основна мета експедиції – пошук загиблих – досягнута. В наступному році душі 30-ти воїнів, нарешті, знайдуть свій притулок. Маємо надію, до поховання нам вдасться встановити їх імена.
Наразі, вже плануємо Другу Всеукраїнську експедицію «Нікопольський плацдарм» на наступний рік. Щоправда, прийдеться дещо «попрацювати» з різноманітними копачами, фермерами та чиновниками, які так старанно їх підтримують.

Та нашу команду такі люди не залякають, а підтримка офіційного пошукового руху набагато більша, ніж нелюди вважають.
І ще раз, від імені усіх учасників експедиції, ДЯКУЮ всім, хто нас підтримав і підтримує завжди! Окрема дяка нашим волонтерам-кухарям Наталлям з Кривого Рогу та Віті і Антону з ПТУ 14 м. Нова Каховка (керівник Ігор Володимирович Сердюк). Величезна подяка нашій міцній команді пошуковців Сергей Гончаров, Слава Пашинский,Андрей Проценко, Дмитрий Шевчук, Дмитрий Шульгин, Анатолій Завірський, Анатолий Обелец, Vitaly Nadtochy, Станислав Лукашенко,Андрей Кашулин, Анатолий Ерастов, Максим Бижан, Данила Добродий та хлопцям з ВПК Сокіл!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН