Шафран – найдорожча у світі спеція, яку отримують із приймочок квітки крокуса. Для виготовлення 1 кілограму готової спеції потрібно зібрати від 200 тисяч квітів. Одна квітка дає всього три приймочки червоного кольору. У них і зосереджена головна цінність шафрану, повідомляє shotam.info.
Дорожчою спеція вважається, якщо приймочки витягнуті обережно і не сплутані разом із жовитими тичинками. Щоб їх витягнути – використовується ручна праця. Тому ця спеція неймовірно дорога.У Європейській кулінарії шафран додають до рибних страв та до кави. Крім того, шафран має стійкий аромат, тому його використовують і в парфумерії. Дехто стверджують, що спеція є афродизіаком.
У селищі Любимівка, на Херсонщині, понад чотири роки виготовляють екзотичну і дорогу приправу – шафран.
Ідея вирощувати крокуси, з яких роблять таку спецію, прийшла фермерам Віталію Шакало та Олегу Демченку. Ми вже раніше розповідали про їхній агротуристичний проект “Маленька Голландія”.
Шафран коштує $7000 за кілограм
Фермери продають шафранову спецію вроздріб. Вартість коливається між 150 та 190 гривнями за грам, або близько 5-7 доларів.
За словами Віталія Шакало, з шафраном є один недолік – його мало вирощують в Україні, тому не вистачає об’єму, щоб створити товарну партію на експорт. Щоб сформувати партію делікатесу на експорт, має бути щонайменше 10 кілограмів шафрану. Херсонське фермерство поки не збирає у таких об’ємах, але підприємці сподіваються, що вже найближчим часом їм вдасться сформувати партію. Та і зацікавленість фермерів, які готові об’єднатися для експорту – зростає.
Спецією із Херсонувже зацікавилися партнери із Азербайджану та Болгарії. Проте поки український шафран реалізують тільки на ринку України.
Окрім спеції, фермери також продають цибулини крокусів. Кажуть, що таким чином підіймають рентабельність бізнесу. У продаж віддають великі цибулини, вартість коливається між 7-12 гривнями. Для оптових покупців посадкового матеріалу ціна може бути меншою.
Скільки саджанців та робочих рук потрібно
Крокуси (які дають шафран) Олег і Віталій висадили 2015 року на 5 сотках землі. Матеріали закупили у Голландії. Це і було початком їхнього бізнесу. За кілька років посадковий об’єм зріс до 3 гектарів.
Щоб висадити на 1 сотці землі крокуси, потрібно 100 кілограмів цибулин. Фермери кажуть, що у грошах це близько 700 доларів. Проте поле окупиться вже після другого збору урожаю.
Крокус, з якого роблять делікатес – цвіте з кінця вересня і до середини жовтня. Квіти можуть не зацвітати усі одночасно. Тому двоє людей цілком справляються з тим, що весь час “прочісують” поле, та збирають рослини, які вже розпустилися. Ті квіти, які ми звикли бачити розквітлими у березні – мають лише декоративну функцію, з них не роблять спецію.
Щоб отримати якісну спецію, фермери слідкують за дозріванням квітки. Як тільки вона розпустилася, у перший же день починають збір урожаю. Важливо, щоб збір проходив зранку у суху та сонячну погоду.
Як збирають врожай
Обробітком землі Віталій та Олег займаються вдвох. Але на збір шафрану наймають додаткових працівників.
“Квіточки збирати – це швидко. У них шийка тендітна, квітка легко відламується. Треба повозитися, коли виймаєш тичинку. За 3-4 години збираємо всі квіти і розходимося з ними по домах. Там зі своїми родинами, сидячи перед телевізором чи за розмовами – виймаємо тичинки”, – розповів бізнесмен про процес перетворення квітки крокуса на спецію шафран.
У 2017-му році з двох гектарів вдалося зібрати близько п’яти кілограмів шафрану. Тож вже наступного року фермери вирішили розширити крокусову плантацію до чотирьох гектарів.
За словами Віталія, якщо крокуси не пересаджувати, на третій рік з одного гектару можна зібрати близько 20 кілограмів шафрану.
У планах українських фермерів – розширювати плантації та виходити з продажами на міжнародний ринок.
“Коли починаєте власну справу – відставте усі сумніви в сторону”, – радить Віталій.
Спецію купують, щоб лікуватися
Підприємці працюють з Національним фармакологічним університетом Харкова, який досліджує цілющі властивості шафранової приправи.
“У Литовський університет наук про здоров’я на дослідження відправили наш шафран. Науковці тестували. Кажуть, що допомагає боротися із раком молочної залози та шкіри. Тому у нас зараз купують шафран не як спецію, а як фармакологічний засіб”, – розповів Віталій.
Після проведених досліджень над зразками із херсонського поля урожаю 2017 року, експерти призначили спеції 1 категорію за міжнародною класифікацією.
Схожі публікації:
- Під Херсоном заклали першу експериментальну плантацію шафрану
- Мешканці Любимівки скаржаться на стан доріг
- Наприкінці квітня на Херсонщині розпочнуться екскурсії на поле тюльпанів
- Вандали руйнують пляжі на Херсонщині
- Великокопанівська ОТГ представлятиме Херсонщину на Всеукраїнських спортивних змаганнях