Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Одеській області поширеність ВІЛ-інфекції становить найвищий рівень по Україні

Півмільйона тестів на ВІЛ закупили місцеві бюджети у 12 регіонах

Під час дослідження фахівці Інституту аналітики і адвокації виявили, що  лише за перший квартал 2018 року місцеві бюджети в 12 регіонах, де впроваджується Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR), витратили понад 10 мільйонів на тест-системи для діагностики ВІЛ. План впроваджується в регіонах з найбільшим рівнем поширеності ВІЛ-інфекції. Так, згідно статистики Центру громадського здоров’я у Одеській області поширеність інфекції становить 933,3 на 100 тис. населення – найвищий рівень по Україні, в той час як середній показник по країні знаходиться на рівні 342, 6.

Як саме розподілилися закупівлі тест-систем по регіонах та від чого залежала кількість – далі у інфографіці та коментарях до неї.

 

 

Під час дослідження виявили 94 закупівлі, в яких придбали спеціалізовані тест-систем. Їх кількість дає можливість провести 486,5 тис. тестувань.

Найбільше придбали лікарні Києва –  147 тис. тестів.

  • Діагностичні тести на ВІЛ-інфекцію переважно закуповують міські та районні лікарні. Рідше – центри первинної медико-санітарної допомоги та пологові будинки, – пояснила Олена Дмитренко, менеджер напрямку моніторингу закупівель ІАА.

Таких висновків аналітики дійшли за результатами моніторингу тестів, які придбали за кошти місцевих бюджетів. Закупівлі діагностичних тестів також внесені до програм державного бюджету. Швидкі тести, в свою чергу додатково можуть також забезпечувати і міжнародні організації, які підтримують  боротьбу з ВІЛ/СНІД в Україні.

 

  • Уже другий рік в Кропивницькій області ми реалізовуємо проект HealthLink. Серед його завдань: проведення тренінгів для лікарів проектних ЗОЗ щодо зменшення рівня стигми та дискримінації до ЛЖВ, тестування на ВІЛ швидкими тестами. Однак ситуація із закупівлею швидких тестів у районах різниться і залежить від позиції головного лікаря та наявного фінансування медичного закладу, – розповів Костянтин Данильченко, виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

 

За даними Держстатистики, у 12 PEPFAR регіонах проживають 22,9 млн. осіб. Згідно результатів дослідження, 2 із кожної 100 осіб має реальну змогу пройти тестування за кошти місцевих бюджетів, що демонструє хороший показник забезпечення необхідними медичними засобами.

 

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regional monitoring and analysis for 100% of Life» за фінансової підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в рамках реалізації проекту HealthLink: «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Інститут аналітики і адвокації і не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

 

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН