Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хто з херсонців зможе цього року отримати субсидії

Про те у яких випадках херсонцям слід розраховувати на субсидію, а в яких ні розповів Олексій Саковніч, херсонський юрист:

 – До приймальні щомісяця звертаються десятки громадян за юридичними консультаціями та скаргами на дії інших громадян або посадовців. Більшість проблем, що виникають у повсякденному житті у більшості людей пов’язані з банальним незнанням своїх прав або обов’язків та вигадуванням нових «міфів» або власних трактувань по різним життєвим ситуаціям. Через це виникають суперечки, погрози, скарги один на одного у всі інстанції тощо.

З метою попередження виникнення вказаних проблем, починаю щотижневе інформування громадян про основні права та обов’язки, з якими стикаються мешканці міста. Рубрику умовно назвемо «Порада юриста».

Починаємо з питання субсидій. 1 травня 2018 року відбулись зміни до Порядку призначення житлових субсидій (Постанова КМУ №848 від 21.10.1995 року). Одразу після цього у ЗМІ та інтернет-мережі почали з’являтись міфи та залякування населення, що тепер більшість населення не отримає субсидії, сім’ям доведеться розлучатись, при продажі квартири повертати субсидію тощо. Отже, що насправді встановлено Порядком:

1) Субсидія залишилась безповоротною адресною державною соціальною допомогою. Тобто нараховану та використану субсидію органи соцзахисту не можуть забрати, інші чутки про «забрану субсидію» – це, напевно, повернення до державного бюджету сум невикористаної субсидії, надлишково сплаченої надавачам комунальних послуг. Проте, у разі надання недостовірних даних, які вплинули на право призначення субсидії, орган соцзахисту, виключно через суд, може стягнути з отримувача субсидії суму коштів, що були неправомірно нараховані субсидіанту.

2) Вичерпний перелік підстав для не призначення житлової субсидії: 1. Площа квартири понад 120 кв. м. або площа індивідуального будинку 200 кв. м.; 2. Володіння транспортним засобом, що підлягає державній реєстрації, крім мопедів, із дати випуску якого минуло менш як 5 років; 3. Наявність у домогосподарстві осіб, що досягли 18-и річного віку та не мають будь-якого офіційного доходу; 4. Набуття права власності на нерухоме майно, транспортний засіб тощо або оплата послуг (крім медичних, освітніх або житлово-комунальних послуг), сума яких складає понад 50 тис. грн.; 5. Наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги на загальну суму 340 грн, прострочену строком 2 місяці.

“Найрезонансніша” підстава не призначення субсидії міститься у третьому пункті, адже тепер непрацюючі особи, які не зареєстровані у Центрі зайнятості, не мають права на одержання субсидії. Є кілька варіантів вирішення проблеми – це реєстрація у Центрі зайнятості або сплата у ДФС суми єдиного соціального внеску за три місяці у розмірі 2457 грн. У разі наявності заборгованості за житлово-комунальні послуги, можна оплатити повну суму, або надати органам соцзахисту договір про реструктуризацію або оскаржити борг у суді (достатньо надати ухвалу про відкриття провадження у справі).

Слід додатково зауважити, що за зверненням громадянина комісія органу соцзахисту все одно може призначити субсидію, після вивчення всіх обставин та склавши акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

3) У Порядку залишився пункт, за яким комісія органу соцзахисту може прийняти рішення про те, що доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за даною адресою не проживають, в сукупний дохід домогосподарства не враховуються. Крім того, до сукупного доходу членів домогосподарства не враховуються аліменти, депозити, оплата праці членів виборчих комісій, допомога на поховання та суми одноразової допомоги.

4) Інспектори органу соцзахисту не будуть проводити виїзні перевірки всіх домогосподарств осіб, що звертаються за субсидією. Виключно за заявою (фактично запрошенням) отримувача субсидії можливий вказаний візит інспектора задля встановлення факту не проживання зареєстрованих осіб або складання акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Водночас, як і раніше, діє пункт Порядку про «можливість вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором», за результатами якого надання субсидії може бути припинено (у разі виявлення ознак порушення норм законодавства щодо призначення житлової субсидії, які вплинули на право призначення житлової субсидії або визначення її розміру).

5) Відтепер отримувачі субсидії зобов’язані сплачувати обов’язкову частку платежу. Залишилось право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

6) Монетизація: громадяни, які мають невикористані суми субсидії (зекономлені кошти), мають право отримати вказані кошти на банківську картку, шляхом звернення до органу соцзахисту з відповідною заявою до 1 вересня. Згідно до Порядку, органи соцзахисту зобов’язані повідомити отримувачів субсидії про належні їм виплати до 1 липня.

Таким чином, держава продовжує підтримку населення, яке витрачає на оплату комунальних послуг понад 7-20% відсотків загального доходу сім’ї. Пам’ятайте, що слід вказувати достовірні дані у документах, що подаються до органу соцзахисту.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН