Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Суворі реалії рейдерства: як у Херсоні “віджимають” бізнес

Ще декілька місяців “СтопКор” провів розслідування щодо фактів рейдерського захоплення Херсонбуду. І ось сьогодні “СтопКор” навідався до Херсона з антирейдерським маршем, аби дізнатися в органів влади та правоохоронних органів, на якому етапі перебуває слідство. 

Про рейдерське захоплення Херсонбуду не чув лише ледачий, і тільки  ледачийабо заангажований не став би чинити опір незаконним діям рейдерів. 

Хернсонбуд – акціонерне підприємство, яке свого часу збудувало майже половину сучасного Херсона. Влітку цього року компанію захопили рейдери. 

У вересні 2017 року рейдери підробили зміни до Єдиного реєстру, переробили уставні документи, захопили підприємство та усіх робітників вигнали з кабінетів, розкрили сейфи та забрали усі документи. Схема рейдерського захоплення поширена. Виконавець – підставна особа – підробляє підпис власника і укладає договір купівлі-продажу корпоративних прав, за яким третину статутного капіталу продає іншій компанії, “Продсервіс”.

Частки учасників перерозподіляють, обирають нового директора, змінюють місце перебування та ухвалюють нову редакцію статуту. Окрім цього, державний реєстратор затверджує зміну у складі учасників на підставі підробленого документа, підпис на якому нотаріально не затверджений. Крім того, “СтопКору” стало відомо, що безпосередню участь в цьому захопленні брав екс-мер, а нині депутат Херсонської міської ради Володимир Сальдо.  

Для того, щоб привернути увагу місцевих до існуючої проблеми з рейдерством, “СтопКор” організував  антирейдерський марш в Херсоні. І під час його проведення з’явилось багато доволі цікавих фактів. 

Надія Максименко не єдина в місті, хто постраждав від рейдерських дій Сальдо і його людей. Гаряча лінія “СтопКору” розривалась від отриманих від постраждалих дзвінків. Та на питання, чому жоден з правоохоронних органів не відкрив проти злочинного угрупування провадження, ніхто з уповноважених не відповів прямо. 

А протягом всього часу,  поки наша знімальна група перебувала у Херсоні,  за нами стежили незнайомці. 

А ось ця жінка – Ольга Співкіна. Вона колишня помічниця колишнього депутата Верховної Ради Сальдо. А ось і її супровід. 

Жінка ганьбить “СтопКор” за оприлюднення інформації про втечу Сальдо від Домініканського правосуддя. Проте слова заступника начальника Головного територіального управління юстиції херсонської області Григорія Галковського були ще цікавішими. Пан Галковський заявив, що резонансну інформацію чує вперше. 

Доволі несподівана відповідь пана Галковського аж ніяк не стикується з відповіддю заступника  голови херсонської  обласної адміністрації, який стверджує: нещодавно відбулось засідання антирейдерського штабу і там розглядалось питання Херсонбуду. 

Чому про нього так і не чув член цього штабу – загадка. А ось на мітинг “СтопКору” під самим серцем Херсонбуду, офісною будівлею, жоден з представників так званого нового керівництва взагалі не вийшов. Мабуть, готували опонентів на прийдешні позачергові збори акціонерів. 

Жінка від якої ані журналісти, ані активісти “СтопКору” не дочекались конструктиву – акціонер товариства Херсонбуд. Вона і ще декілька людей  прийшли на позачергові збори акціонерів. Які, до речі, так і не відбулись.

Як вдалось дізнатися “СтопКору”, переважна більшість акціонерів не з’явилась через те, що зборами головував скандальний Домініканський втікач, дискредитований Сальдо. Самі ж збори проводились не в офісі Херсонбуду, а в іншому місці саме тому, що офіс захопили пройдисвіти. 

Загалом, Антирейдерський марш до Херсона викликав доволі передбачувану реакцію чиновників. 

Та попри стеження та тиск з боку можновладців Херсона, “СтопКор” довів до кінця антирейдерський марш. І наразі сподівається на  не те, що винні в рейдерстві таки опиняться за ґратами. 

Деталі резонансної справи – у новому сюжеті “СтопКору”.

Стопкор

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН