Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відзначають День гідності та свободи

Цього дня ми згадуємо борців за незалежність держави. Боротьба розпочалась ще 100 років тому, 1917 року відбувся Перший визвольний рух, або Українська революція. Боролись за самостійність воїни Української повстанської армії. У новітній історії –два Майдани, що закінчувались революціями.

Боротьба триває й нині – на Сході продовжують рватись снаряди. У такі найважчі хвилини поряд з народом стоїть Церква. Священики були на Майдані Незалежності, продовжують нести службу в рядах української армії.

Головний військовий капелан Херсонської єпархії УПЦ КП Ігор Семеніхін пригадує один випадок: «На мінному полі підірвались 2 наші БРДМ (броньована розвідницько-дозорна машина). Вбитих і поранених забрали, наступного дня потрібно було їхати за зброєю та іншими речами. Бійці боялись і просили їхати з ними. Моя присутність нічого не вирішувала. Я теж боявся, але не показував, ходив, щось збирав. І тоді хлопці побачили мене зовсім по-іншому, а до того був страх: «сіра зона», за 800 метрів – ворожі позиції, з яких обстрілювали лише увечері. Тож, церква має бути з народом, з нами віра й правда. І Бог дає сили».

За останні чотири роки українці почали більше цінувати свободу, вважає протоієрей Ігор Семеніхін.

«Іноді запитують: «Навіщо стільки смертей?». Так виборюється нова держава. Одна безневинна смерть об’єднує сотні людей, бо життя покладене за правду. І ми стали більше цінувати свободу й єднання. Лише вороги «розділяють і владарюють», намагаються всіх розмежувати і примусити ворогувати між собою. Але лише в єдності – наша сила».

На сьогоднішній день у Херсоні запланована низка заходів для відзначення Дня гідності та свободи:

З 13.00 по 15.30 у Херсонському художньому музеї ім. О.О. Шовкуненко пройде поетичнa cвітлиця до Дня Гідноcті тa Cвободи.

О 16.00 нa площі Cвободи розпочнеться мітинг тa ходa.

О 17.00 нa Aлеї Героїв незaлежної Укрaїни відбудетьcя урочиcте поклaдaння квітів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН