Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Кам’янської Січі з’явились свої символи

Про це на Фейсбуці повідомляє Ігор Йосипенко, який докладає багато зусиль до того, аби Кам’янська Січ розвивалася:

Під час козацького фестивалю «Кварта» були представлені герб і прапор Кам’янської Січі. За нашої ініціативи була створена робоча група із науковців, які працювали над розробленням символів майже рік. У їх розробці брали участь відомі херсонські історики-краєзнавці — Сергій Дяченко, Андрій Лопушинський, Олекса Паталах, а також вчені з Києва та Львова.

Символи були розроблені, за правилами геральдики, мають своє значення. На червоному полі гербу зображений двобій золотого лева та срібного грифона, де Грифон символізує релігійну відданість та чистоту справи і бореться з імперськими зазіханнями сусідів у вигляді Лева. Сцени двобою відомі ще зі скіфських часів, але ця, що зображена на гербі, перенесена з кахлі, знайденої безпосередньо на Кам’янській Січі. Ч

ас заснування Січі на річці Кам’янці був роками найбільшого протистояння Війська Запорозького Низового Московській імперії. Після поразки під Полтавою 1709 року Чортомлицька Січ була знищена каральними загонами. Адміністративний центр запорожців перенесений на річку Кам’янку. Це був кордон з Османською імперією, яка виступила союзником козаків. Кордон символізує зелений низ й восьмикутні зірки.

Ще два зображення є на гербі – лілія – символ Дніпра, на якому традиційно розташовувались всі Січі, та козацький хрест, що означає запорозьку приналежність. Прапор Кам’янської Січі малинового кольору (традиційного для запорозьких знамен) несе на собі зображення гербу. Вважаю знаковим, що саме на першому козацькому фестивалі на півдні України, який відбувся на Кам’янській Січі минулими вихідними ці символи були представлені гостям. Те що фестиваль вийшов за рамки нашої області,вказує те, що до пам’ятного місця прибули гості з Дніпра, Одеси, Києва, Кривого Рогу та Миколаєва. Впевнений, Республіканець – буде туристичним центром, фестиваль «Кварта» – матиме продовження.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН