Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З початку року провадженням судових рішень мають право займатись приватні виконавці

З 5 січня 2017 року в Україні запроваджений інститут приватних виконавців. Щоправда, не всі рішення суду вони зможуть виконувати. Є певні обмеження в їхній діяльності: вони не можуть виконувати рішення щодо виселення-вселення з житла, відібрання дитини, стосовно недієздатних осіб (у тому числі – дітей).

Не відносяться до їхньої компетенції і справи, де учасником є держава, органи державної влади та місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, а також рішення про конфіскацію майна.

Приватні виконавці підзвітні Мін’юсту, контроль здійснюватимуть кваліфікаційна та дисциплінарна комісії. Дані про всіх приватних виконавців (ліцензії, відомості про офіс, страхові зобов’язання) будуть внесені в Єдиний реєстр на сайті Міністерства юстиції.

Хто може звертатись до приватних виконавців і скільки коштуватимуть їхні послуги? В ефірі телеканалу «Скіфія» начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Ярослав Тюпляєв відповів на ці питання. «Звертатись до приватних виконавців можуть як фізичні, та і юридичні особи, на користь яких ухвалено судове рішення. Обов’язковим є авансування виконавчого провадження. Авансовий внесок – це 2% від тієї суми, що підлягає стягненню. Не сплачують аванс державні органи, інваліди війни, інваліди І та ІІ груп, громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», – розповів Ярослав Тюпляєв.

Не будуть сплачувати аванс ті, хто на руках має судові рішення про поновлення на роботі, перерахунок та одержання пенсійних та соціальних виплат, пільг дітям війни, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи ушкодженням, смертю, злочином, а також – стягненням аліментів.

Розмір основної винагороди приватного виконавця встановлюється Кабміном. Це може бути фіксована сума (виконання рішення немайнового характеру) та відсотка суми, що підлягає стягненню, або вартості майна. Винагороду виконавець отримує після повного виконання рішення суду. Ніяких додаткових коштів, крім встановлених урядом, стягувач не платитиме приватному виконавцю.

Якою буде сума оплати праці приватників і чи зможуть херсонці дозволити собі їх послуги поки невідомо. Можливо, судові рішення будуть виконуватись швидше. Але поки цей інститут формується і всім, хто виграв суди, потрібно буде чекати.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН