Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсонському державному аграрному університеті планують з 2017 року відновити підготовку спеціалістів з гідромеліорації

Херсонський державний аграрний університет не набрав абітурієнтів на спеціальність „гідромеліорація” у 2016-ому, адже в переліку, затвердженому Міносвіти у вступній кампанії минулого року, ця спеціальність просто зникла. Можливо, її віднесли до неперспективних.

У ХДАУ забили на сполох, полетіли листи до Міністерства, народних депутатів. Підтримали колеги з Рівненської вищої школи. Зараз фах „гідромеліорація” повернули до переліку, але не зрозуміло, чи потрібна ліцензія.

У нас майже готова ліцензійна справа на цю спеціальність. Є постанова Кабінету Міністрів. Чекаємо на розпорядження зі столиці, щоб повернути „гідромеліорацію” у перелік своїх спеціальностей і з нового навчального року набрати абітурієнтів”, – розповів в. о. ректора ХДАУ Юрій Яремко.

У зоні ризикованого землеробства, якою є Херсонщина, професія меліоратора завжди буде затребуваною. Управління освіти й науки ОДА підтримало аграрний університет і сприяло поверненню спеціальності.

Ми зараз намагаємось через Мінсоцполітики вирішити питання включення до переліку робітничих професій спеціальність „оператор дощувальної техніки”. Ці фахівці займатимуться обслуговуванням „Фрегатів”, поливних систем. А більш кваліфіковані, випускники ХДАУ, працюватимуть над покращенням гідрологічних умов сільськогосподарського виробництва. Без зрошення аграрна галузь не зможе існувати”, – прокоментував начальник управління освіти і науки ОДА Євген Криницький.

Торік ХДАУ відкрив нові спеціальності: „науки про землю”, „технології охорони навколишнього середовища”. Адміністрація сподівається, що по завершенні ліцензування, у новому навчальному році „гідромеліорація” знову з’явиться у переліку спеціальностей.

Довідка: В області налічується 427,1 тис. га зрошуваних земель, що становить 22% від загальної площі сільгоспугідь. У поточному році поливні площі повинні скласти 313,4 тис. га, або на 13,8 тис. га більше показника 2016 року.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН