Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині працює гральний бізнес під виглядом національної лотереї

У Горностаївському районі Херсонщини до журналістів звернулися місцеві жителі, щоб отримати пояснення, – чому в центрі Горностаївки спокійно функціонує зал з гральними автоматами, пише видання “Херсонці”.

Звісно, виникла дискусія: законно працюють – чи не законно; закриють – чи не закриють?… Ми вирішили оприлюднити, що такий факт має місце та отримати офіційні відповіді на запитання мешканців від місцевої влади та органів правопорядку.

Щоб мати уяву, що це за національна лотерея, яка розігрується на гральних автоматах, відвідала цей заклад на селищному ринку. У залі ряд комп’ютерних автоматів, за останніми двома сидять молоді чоловіки ( бачу лише їхні спини), грають.

Розпитую в чергового оператора, як можна пограти в лотерею. Він ввічливо розповідає, що бажаючий отримує спеціальну картку, на яку кладе певну суму коштів. Після цього новоспечений гравець отримує своє ігрове місце, де він, власне, і розпоряджається своїми коштами, а потім з нею грати, використовуючи автомат.

Грати не ризикую. Фотографую зал з автоматами. Один з тих, хто сидить за гральним автоматом, мене попереджує, мовляв побачу навіть свою спину на фото в газеті – подам позов до суду. Не заперечую – якщо зі спини не можна пізнати того, хто сидів у залі, то після позову дізнаємося.

З’ясовувати, чи є дозвільні документи, не стала, знаючи з пояснень селищного голови, що майже місяць тому, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Єрохін та селищний голова займалися цією справою.

Вони відвідали заклад, зробили таємну покупку національної лотереї в гральному залі та викликали наряд поліції: все було задокументовано і складено відповідний акт. Окрім того, повідомили обласну фіскальну службу, до повноважень якої відноситься припинення діяльності таких закладів. Втім, поки що відповіді ні від поліції, ні від фіскальної служби станом на 8 лютого ще не було.

… Що можна сказати з цього приводу, поцікавившись, як працює бізнес під виглядом національної лотереї.

Приведу один коментар в соціальній мережі щодо роботи залу «національної лотереї» в Горностаївці:«Наївно зайшла купити лотерейний квиток, реклама якого зображена на їх приміщенні. Два чоловіки стали сміятися і сказали, що ніяких лотерейних квитків тут не продають».

Тож, люди вважають, що такі зали працюють поза законом, хоча ніби то легально. Щоправда замість звичайної гри на автоматах тут пропонують участь у миттєвих національних лотереях.

Такі “лотереї” під прикриттям держави нині розповсюдилися по всій Україні. За період з 9 січня 2017 року по 15 січня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 139 482 дзвінка, а також 912 звернень через Інтернет щодо роботи гральних автоматів, підпільних казино, букмекерських контор тощо.

Фахівці підтверджують – власники нових залів просто знайшли дірку в законодавстві. Виходить дозволено все, що не заборонено, та й навіть те, що заборонено, можна сховати. І азартні ігри, і прибутки від цього уже кілька років спритники вдало ховають від податкової.

Хоч нібито і все – на видноті.

Тож завдяки недосконалому законодавству процвітає бізнес на моральних вадах людей і загрожує не лише окремим родинам ігроманів, а й суспільству. Нерідко в підпільних приміщеннях з гральними автоматами проводять час неповнолітні, що також турбує громадян. Це питання законодавців – нардепів: пишуть недосконалі закони – маємо халепу…

Якщо говорити офіційно, то гральний бізнес заборонений законом з 2009 року. Однак, спритні ділки практично перетворили мережу гральних автоматів на легальний бізнес, при цьому, не змінивши його сутність. Вони працюють під прикриттям державних лотерей (що не заборонено та регулюється законом «Про державні лотереї в Україні»), здійснюють незаконну діяльність гральних автоматів, що є забороненою та кримінально караною, відповідно до ст. 203 прим 2 КК України.

Держава створила для лотерейників максимально пільгові умови з березня 2014 року. Відтоді усі оператори українських лотерей працюють без ліцензій та сплати за свою діяльність. Згідно до Закону “Про державні лотереї” від 2012 року, який скасував старі ліцензії, якщо держава не створила нових нормативно-правових актів, оператори продовжують свою діяльність без ліцензій.

Тому правоохоронні органи мають встановити, яка саме діяльність здійснюється в цих залах: якщо надають послуги у сфері грального бізнесу – власники закладів мають відповідати…

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду ухвалити законопроект про гральний бізнес, який установить обмеження й порядок ліцензування азартних ігор. Слід додати, що Верховна Рада чомусь зволікає з прийняттям законів, а Мінфін 2016 року взагалі нічого не зробив для врегулювання ринку азартних ігор.

Тож і виходить, що сумнівні компанії отримали зелене світло з верхів на свою діяльність. Формально “гравці” закон нібито не порушують, але від цього питань до діяльності компанії не меншає.

Любов РУДЯ
Редактор Горностаївської районної газети
«Сільські новини»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН