Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський краєзнавчий музей влаштовує українські вечорниці

Центр дитячого дозвілля, відкритий в обласному краєзнавчому музеї цьогоріч, запрошує малечу на справжні українські вечорниці. Щороку співробітники готують пізнавальну програму для маленьких відвідувачів – свою новорічну казку.

З 1 грудня музей розпочав серію інтерактивних екскурсій «Українські вечорниці: бувальщина та небилиці» для школярів 1-6 класів. У сільській хаті довгими зимовими вечорами збираються дівчата й хлопці начебто за роботою, але більше – для залицяння.

Розповідають ведучі про ігри й забави, народні прикмети, яких дотримувались наші пращури на свята у грудні. На Катерину та Андрія (7 і 13 грудня) вечорниці супроводжувались обрядами та ворожінням на майбутню долю, переважно про одруження.

На Андрія готували обрядовий хліб – калиту, який підвішували, а хлопці мали в стрибку його вкусити. 14 грудня вшановували пророка Наума – покровителя розуму, знань і доброчинства. Для сільських дітей навчання в школі починалось 1 (14 грудня), коли всі сільськогосподарські роботи були завершені.

За ними йшли святкові вечорниці до днів Святої Варвари (17 грудня), а там і до Миколая Угодника (19.12) недалеко. 20-го числа вшановували Андросія, і дівчата цього дня «трусили груші», після чого їм мав наснитися суджений.

Розробники та ведучі екскурсії – Ліана Комарденко та Катерина Зелена залучають до участі школярів, вони ворожать, грають, кусають калиту. Ось так оживають ігри, свята, забави українського народу.

А небилиці у виконанні Андрія Микитюка, взяті з народних джерел і доповнені, викликають щирий сміх. Тож, музейники чекають на юних херсонців, щоб вони познайомились зблизька з традиціями нашого народу, почули бувальщину і посміялись над небилицями.

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН