Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вибори рад ОТГ на Херсонщині показали, що у реформу децентралізації повірили навіть скептики

Два роки тому в Херсонській області, на відміну від інших регіонів, була створена лише одна Кочубеївська об’єднана територіальна громада. Створена як протест проти дій районної влади і усвідомлення того, що гірше, ніж зараз, бути не може.

На сьогодні вже 24 ОТГ в регіоні. Херсонський центр місцевого самоврядування вивчає процеси децентралізації, спостерігає за розвитком громад протягом впровадження децентралізаційної реформи.

«Перша Кочубеївська громада, яка вже має певні успіхи, гостро потребувала змін і єдина в області вийшла на вибори 2015 року. Наступного року участь у виборчому процесі взяла когорта керівників, які ставились до реформи більш виважено, вивчали досвід перших ОТГ, спостерігали за діяльністю громад в інших регіонах, перевіряли, скільки додаткових ресурсів отримує рада. Ми маємо успішні ОТГ 2016 року – Великокопанівську та Музиківську. Четверта хвиля перших місцевих виборів, що відбулась 29 жовтня, теж відрізнялась від решти. Голови 10 новоутворених ОТГ, в переважній більшості, вже очолювали ради і скептично ставились до реформи. Але все ж таки повірили в неї, і ми маємо ще 10 нових об’єднаних громад», – прокоментувала керівник Херсонського центру місцевого самоврядування Оксана Силюкова.

Реформа з децентралізації дає головне – змінює менталітет жителів сіл і селищ. Вони можуть брати участь в громадських обговореннях, визначати пріоритети розвитку населених пунктів, впливати на розподіл коштів, тобто відчувати себе господарями тих територій, де вони мешкають.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН