Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

16 серпня: що ми знаємо про цей день

П’ятниця, 16 серпня! Дякуємо ЗСУ за ранок, за можливість бачили рідних! Подивіться надихаюче відео від херсонки – Ірини Драч в телеграм-каналі за посиланням:

https://t.me/ukrpivden/26092

https://t.me/ukrpivden/26092

✔️ Свято перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа/ Горіховий Спас

Сьогодні, 16 серпня, відзначається Горіховий Спас, який також називають Хлібним і Третім Спасом. Свято було встановлено на честь перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа з Едеси в Константинополь у 944 році.

Однією з головних традицій Горіхового Спасу є випікання пирогів та хліба зі свіжозібраного борошна. Це символізує вдячність за врожай і прохання про благословення на наступний рік.

Християни вірять, що на Горіховий Спас обов’язково слід придбати нове полотно або рушник. Це пов’язано з легендою про те, як Христос витер обличчя рушником і на ньому залишився відбиток Його лику. Відтоді освячене в храмі полотно вважається оберегом, здатним принести щастя і добробут у дім.

✔️ Міжнародний день повітряних зміїв

Повітряні змії (ще їх називають «літуни» або «кайти») — це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою — щоб задобрювати богів, доставляти повідомлення, підіймати в небо прапори, прогнозувати погоду, надсилати радіосигнали. Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт, але важливо пам’ятати, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків. Доказом того, що повітряні змії досі викликають цікавість та захоплюють людей в різних країнах, є особливе свято — Всесвітній день повітряних зміїв, який щороку відзначають 16 серпня.

✔️ День чоловічої краси (або День догляду за собою для чоловіків)
✔️ День пам’яті Елвіса Преслі
✔️ Міжнародний день «Помахайте в камеру спостереження»
✔️ День «Справжнє кохання назавжди» (True Love Forever Day)
✔️ 229-й день року

Прибуваючий місяць (12/13 день)

Іменини: Олександр, Ганна, Герасим, Степан, Яким, Демид, Борис, Никодим, Лаврентій, Діомид, Херимон

День народження:1931 — Юрій Старостенко, український графік.
1954 – Джеймс Кемерон – американський кінорежисер («Термінатор», «Чужі», «Титанік»).
1958 – Мадонна – американська співачка й акторка. 1978 — Адріана Галецька, українська художниця.

Цього дня

1820 — у Ніжині коштом князя Олександра Безбородька відкрито Гімназію вищих наук (нині — Ніжинський педагогічний інститут).
1914 — Головна українська рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України.
1919 — 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР і 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку.
1925 — відбулася прем’єра фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

1995 — більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосувала проти незалежності й за збереження статусу британської колонії.

2014– відкрилися II Літні Юнацькі Олімпійські ігри в Нанкіні (Китай).

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН