Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

13 серпня: що ми знаємо про це день

✔️ Всесвітній день шульги

13 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній день шульги. Це свято було започатковане 1976 року організацією Left-Handers International.


Мета цього дня — привернути увагу до потреб та особливостей ліворуких людей, а також підвищити обізнаність про виклики, з якими вони стикаються у світі, де більшість людей праворукі.

Цього дня ліворукі всього світу організовують різноманітні заходи та змагання, щоб показати свої здібності та привернути увагу до необхідності враховувати їхні зручності. Наприклад, у багатьох школах та офісах проводяться акції, де праворукі люди намагаються виконувати завдання лівою рукою, щоб відчути, з якими труднощами стикаються шульги.


 

✔️ До кінця року – 140 днів Захід сонця 20:22 Перша чверть (9/10 день)


Іменини: Іполит, Ксенія, Євдокія, Парамон, Микола, Яків, Костянтин, Олексій, Василь, Іван, Тихон, Максим


День народження:

1773 – Юрій Лисянський – український мореплавець, географ, океанограф.

1844 – Йоганн Фрідріх Мішер – швейцарський учений, що відкрив нуклеїнові кислоти – ДНК і РНК.

1829 – Іван Михайлович Сєченов – фізіолог, засновник фізіології праці «Рефлекси головного мозку».

1976 — Ганна Бортюк, викладачка «Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу», Герой України. Загинула, рятуючи студентів під час пожежі, в 2019р.

4 грудня 2019 року у приміщенні державного вищого навчального закладу «Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу» сталася масштабна пожежа. Ганна мінімум тричі заходила до палаючої будівлі задля того, щоб вивести студентів молодших курсів, які намагались вийти з аудиторій крізь задимлений коридор. Рятувала до поки полум’я не перегородило шлях до виходу. Чоловік Ганни Микола, старший пожежний рятувальник СДПЧ-2 ГУ ДСНС в Одеській області, прибув одним з перших на місце пожежі, але не зміг додзвонитися до неї. Тіло Ганни Бортюк дістали з-під завалів 5 грудня. Її чоловік був на місці пожежі і відразу її впізнав. Вона стала другою жертвою трагедії. За попередніми даними, викладачка померла від отруєння продуктами горіння,  – такий допис про неї в Вікіпедії.


Цього дня:

1990 — президент СРСР Михайло Горбачов видав указ про відновлення прав усіх жертв політичних репресій 1920—1950 років.

2004 — відкриття XXVIII Олімпійських ігор в Афінах (Греція).

Підготував – Олексій  Кравчук.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН