Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Викладач ХДУ презентував результати дослідження щодо перейменування вулиць у Херсоні

Відбувся круглий стіл з обговорення результатів соціологічного опитування щодо оцінки херсонцями перейменування вулиць в Херсонській міській територіальній громаді. Дослідження було проведено на замовлення Фонду громади Херсона «Захист”, – повідомляє пресцентр ХДУ.

У роботі взяли участь соціологи, історики, краєзнавці та громадські активісти. Серед них – представники ХДУ, зокрема доцент кафедри географії та екології Микола Гоманюк, декан факультету психології, історії та соціології Ірина Шапошникова та доцент кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнес Олексій Макієнко, які членами комісії з перейменування. Також долучилися й інші викладачі та студенти ХДУ.

Микола Гоманюк представив результати дослідження. Він зазначив, що це вже 21 опитування, що було проведено протягом року.

“Це масове опитування, що проводиться на онлайн-панелі. Протягом підготовчого періоду ми залучали до опитування херсонців, які проживають в Херсоні, які виїхали в інші населені пункти України та мають статус ВПО, а також тих, які виїхали до інших країн. Тобто, це така мережа херсонців у всьому світі, які двічі на тиждень отримують запрошення взяти участь у дослідженні. Це декілька тисяч осіб. Ми двічі на тиждень проводимо зріз з різних актуальних питань оцінки ситуації в громад, як її бачать з середини і ззовні, планів з відновлення тощо. Як показало опитування загалом херсонці схвально віднеслися до перейменувань у місті. А саме: сумарно 63% відреагували “позитивно”, або “швидше позитивно” і 30 % – “швидше негативно” або “негативно”. Але тих, хто саме жорстко “негативно” – 10%”, – прокоментував Микола Гоманюк.

Загалом в опитуванні взяв участь 401 респондент, проводилося вона з 1 по 15 травня.

Ключові результати:

– більшість учасників опитування (63% від загальної кількості учасників опитування) позитивно поставилися до перейменування. Ті, хто виїхав з міста, оцінило його більш схвально (68%), порівняно з ними, хто лишився у місті (58%);

– для частини херсонців три хвилі перейменування у місті (обмежена хвиля перейменування 2012 року, декомунізація 2016 року та деколонізація 2023-2024 років) сприймаються як одна;

– більшість опитаних (72%) вважають, що їх думка була повністю або частково врахована під час перейменування, тоді як тільки 14% відповіли, що “ні”;

– проспект Незалежності (колишній проспект Ушакова) очолив одночасно два протилежні рейтинги – найбільш вдалого перейменування, і найбільш невдалого. Причому у першому випадку мова здебільшого йде про позбавлення від старої назви (Ушакова), а не про симпатії до нової (Незалежності). Це реакція на відмову винести на голосування ім’я Джона Говарда;

– третина херсонців (31%) вважає, що на перейменування повинно продовжуватися, а 43% – що треба зупинитися.

Декан факультету психології, історії та соціології Ірина Шапошникова наголосила, що дослідження дуже цікаве і великою мірою відбиває і думку херсонців, і ті процеси, що відбувалися.

Вона також акцентувала на тому, що потрібно змінювати концепцію та політику пам’яті про українських Героїв. За її словами, ще будуть, на жаль, будуть з’являтися імена, які будуть гідні того, аби їх увіковічнити. Але наразі опитування свідчить, що збільшилася до 18% кількість людей, які виступають за нейтральні вулиці: Каштанові, Березові та Вишневі.

Адже неможливо лише через перейменування вулиць віддати належну шану та увічнити пам’ять абсоблютно про всіх українських захисників та захисниць. Саме тому вона наголошує на необхідності нових підходів до концепції пам’яті у державі та суспільстві.

Читайте на сайті інформаційного виданян “Український Південь”:

На лівобережжі Херсонщини в Кринках знищено групу російських військових (відео)

Дивітьсявідео, як російські військові обстріляли передмістя Херсона – Степанівку:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН