Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

10 вересня: що ми знаємо про цей день

Життя складається з дрібниць!Дякуємо ЗСУ за за ранок!  10 вересня, вівторок

✔️ ще один день до Перемоги

✔️ Міжнародний день макіяжу

✔️ Всесвітній день запобігання самогубствам

✔️ День обміну ідеями

✔️ Міжнародний день гінекологічного здоров’я

10 вересня – Міжнародний день гінекологічного здоров’я (International Gynecological Awareness Day). Цей день відзначається щороку в багатьох країнах світу. Його метою є профілактика захворювань репродуктивної системи та підвищення поінформованості про жіноче здоров’я загалом.

Гінекологічне здоров’я та обізнаність з питань профілактики, ранньої діагностики та лікування гінекологічних захворювань має велике значення. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), до 50% жінок страждають на гінекологічні захворювання, які надалі можуть призвести до безпліддя, або стати загрозою для життя. Жіночий організм – це дуже тендітний механізм, що вимагає ретельного контролю. Розуміння особливостей жіночого здоров’я та реальних потреб жінок все ще сильно обмежені. Жінкам важливо пам’ятати, що потрібно ділитися знаннями та досвідом із суспільством, прагнучи позбутися культурних та сексуальних табу. Головне при цьому не піддаватися збентеженню та пам’ятати, що такі питання – це природно та нормально. Кожній представниці прекрасної статі слід підвищувати поінформованість у питаннях жіночого здоров’я і чуйно стежити за особистим станом. Бажано не нехтувати відвідуванням гінеколога і записуватися на прийом хоча б раз на пів року. Слід пам’ятати, що профілактичні заходи грають важливу роль в збереженні та підтримці жіночого здоров’я.

✔️ Тиждень освіти дорослих

✔️ День портвейну

10 вересня проводиться День портвейну. Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Вино в Португалії та долині Дору роблять уже тисячі років. У 17 столітті, коли ввезення французького вина до Великої Британії було обмежене, виноробство в Португалії процвітало, а місто Порту стало важливим центром для торговців вином.
Винний регіон Дору – найстаріший обмежений і регульований винний регіон у світі. Він простягається від Віла-де-Баркейрос, у районі Віла-Реал, до Барка-д’Алва, у районі Гуарда, займаючи площу приблизно 250 тисяч акрів, що охоплює виноробний регіон Алто-Дору, який ЮНЕСКО зарахувала до Всесвітньої спадщини з 2001 року.
День портвейну відзначається 10 вересня, коли 1756 року маркізом де Помбалом було створено демаркований регіон Дору. Цю ініціативу Інституту вина Дору і портвейну (IVDP), спільно з виробниками портвейну, було створено 2014 року з метою святкування ювілею регіону Дору та популяризації портвейну.

✔️ День пам’яті преподобного Павла Печерського, послушного

✔️До кінця року – 112 днів Захід сонця 19:24 Зростаючий місяць (8/9 день)


Іменини: Андрій, Климент, Павло, Петро, Роман, Лаврентій

День народження: 1854 – Іван Терещенко – український підприємець, колекціонер, меценат. 1894 – Олександр Довженко – український письменник, кінорежисер, кінодраматург.

Цього дня:

1941 — у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду розстріляно всіх в’язнів.

1943 — біля села Новий Загорів бійці УПА дали бій переважаючим силам німців.

1989 — Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив «берлінської стіни».

1993 — Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932—1933 роках».

2001 — масове отруєння метанолом у Пярну (Естонія), яке спричинило загибель 68 осіб.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН