Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Поліція повідомила про підозру жительці Херсона: зайняла посаду декана у захопленому окупантами виші

Під час окупації Херсона 59-річна місцева жителька добровільно погодилася співпрацювати з представниками країни-агресора. Фігурантка стала «деканом» одного з факультетів захопленого окупантами навчального закладу. Нині їй заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Жінці загрожує три роки ув’язнення.
Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, інформацію про причетність херсонки до вчинення злочину проти основ національної безпеки України отримали працівники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області. Так, правоохоронці встановили, що після окупації обласного центру незаконно створена «місцева влада» захопила Херсонський аграрно-економічний університет. На його базі окупанти створили так зване «государствєнноє бюджєтноє образоватєльноє учрєждєніє висшєго образованія хєрсонской області «хєрсонскій аграрний унівєрсітєт»». На початку серпня 2022 року фігурантка погодилася на пропозицію окупантів працювати в незаконно створеній установі.
Жінка була призначена на посаду так званого «декана» зоотехнологічного факультету. Фігурантка розпочала управління та керівництво організацією роботи факультету за стандартами освіти держави-агресора. Так, напередодні нового навчального року зловмисниця забезпечувала проведення вступної кампанії до «навчального закладу» за «новими» стандартами, особисто здійснювала у складі приймальної комісії прийом документів абітурієнтів. А після початку навчання забезпечувала здійснення освітнього процесу виключно російською мовою та особисто викладала мовою загарбників навчальні дисципліни на факультеті, чим забезпечила безпосереднє включення студентів у навчальний процес, організований за освітніми стандартами російської федерації.
Крім цього, відповідно до вимог займаної посади, фігурантка здійснювала організацію та контроль роботи трьох факультетів, у тому числі шляхом проведення вчених рад, на яких доводила до відома викладачів тези про необхідність підвищення кваліфікації у закладах держави-агресора. А також забезпечувала управління та керівництво навчальною, виховною та науковою роботою факультету шляхом розробки навчальних планів та робочих програм на основі аналогічних документів навчальних закладів російської федерації.
Слідчі кваліфікували протиправні дії псевдокерівниці за ч. 3 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти. Нині за погодженням із обласною прокуратурою зловмисниці заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. Підозрюваній може загрожувати позбавлення волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.
Возможно, это изображение 1 человек и текст
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН

СУСПІЛЬСТВО