Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Я повернуся”: у Києві презентували виставу про підлітків з Херсона, яких депортували в росію

23 серпня Київський академічний театр “Золоті Ворота” відкрив новий сезон виставою про дітей з Півдня України, яких з початку повномасштабного вторгнення масово депортувала країна-терористка росія.

Прем’єра вистави “Я повернуся” режисерки Анни Турло за однойменною п’єсою драматургині Оксани Гриценко стала можливою Завдяки гранту Українського культурного фонду.

За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму. Там вони пробують осмислити, що насправді відбувається, намагаються опиратись ницій проросійській пропаганді і при цьому – продовжують проживати своє підліткове життя з характерним для цього віку проблемами, почуттями та раптовим дорослішанням.

“Працюючи над п’єсою, я брала інтерв’ю у підлітків із Херсону, які були в кримських таборах і потім змогли повернутися в Україну. Я дізналася у них не лише про факти, а й про кольори, запахи Криму, про мову, якою вони спілкувалися, про жарти, про дружбу, про булінг, про страх, про сум за мамою і бажання повернутися додому. Ці деталі були дуже цінними, бо допомагали мені відтворити атмосферу тих місць, а також побудувати характери героїв”, – розповідає драматургиня Оксана Гриценко.

Жанр вистави: трагічна комедія для дорослих про дітей.

“На серйозну тему будемо говорити в неочікуваному, на перший погляд, форматі. Герої будуть проживати пригоди, бачити“страшними” речі, які видались би кумедними дорослим, і навпаки – по-дитячому осмислювати ті події, які є справді страшними. Діти, які не за своєю волею опиняються в “піонерському таборі”, все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу, протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець. Дуже ціную в тексті Оксани Гриценко саме цю реалістичну щиру “дитячість”, – ділиться режисерка Анна Турло. І зауважує, що нам треба вчитися приймати дітей, якими би вони не були, і як би себе не поводили.

У рамках гранту УКФ покази вистави відбудуться також у Празі, а відеоверсію “Я повернуся” транслюватимуть в Україні та за кордоном.

Ролі виконали Анастасія Бабій, Катерина (Вишня) Вишнева, Наталя Телли та запрошений актор Роман Кучерявенко, яким на сцені вдалося прожити весь біль і драму, яку через війну переживали і переживають наші діти.

Після вистави відбулось громадське обговорення, в якому взяли участь відомий херсонський театральний діяч Олександр Книга, а також Наталка Ворожбит, Оксана Байбак, Вікторія Котенок.
“Цю виставу потрібно показувати всьому світу як емоційний доказ геноциду русні стосовно українських дітей”. – написав у соцмережах  Олександр Книга, директор Херсонського театру імені М. Куліша. І додав, що дуже хоче, щоб найближчим часом її побачили у Херсоні та Миколаєві.

Авторка – Наталія Рудніченко.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН