Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонцю слідчі поліції повідомили про підозру в колабораціонізмі: очолив окупаційний орган влади

 Про це повідомили в поілції Хенрсонщини.
Під час окупації Херсона 50-річний місцевий житель погодився на співпрацю з загарбниками. Його призначили на керівну посаду в одному з так званих «департаментів» окупаційної адміністрації. За колабораційну діяльність фігуранту може загрожувати 10 років перебування за гратами.

Як розповіла заступник начальника Херсонського районного управління поліції Альона Кметь, про причетність 50-річного мешканця Херсона до вчинення злочину проти основ національної безпеки України дізналися оперативні працівники підрозділу. Так, розшуковці встановили, що в червні 2022 року чоловік добровільно погодився на пропозицію окупантів працювати в незаконно ними створеній так званій «херсонській військово-цивільній адміністрації». Фігуранта призначили на посаду «заступника начальника департаменту промисловості та торгівлі».


Під час проведення подальших слідчо-розшукових заходів, у тому числі із використанням можливостей аналітиків обласного главку поліції, правоохоронці встановили, що до обов’язків зловмисника належало виконання функцій із забезпечення життєдіяльності у сфері промисловості, торгівлі, громадського харчування та сфери побутових послуг. Зокрема, він займався розробкою та реалізацією стратегії розвитку промислового комплексу, торгівлі, насиченням ринку промисловими товарами народного споживання. Також фігурант на виконання вказівок окупаційної адміністрації забезпечував реєстрацію підприємств у незаконно створеній так званій «податковій службі» для сплати податків державі-агресору.


За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури слідчі інкримінували херсонцю вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора. Наразі фігуранту заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН