Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Яремчук», «Конотопська відьма», «Божевільні» – в Україні стартував новий кіносезон

В Україні відбулася прем’єра фільму «Яремчук: незрівнянний світ краси», ознаменувавши початок нового кіносезону в Україні. Власне, багато українського кіно було представлено у минулому місця на Одеському міжнародному кінофестивалі, що відбувся у Києві. Одним з найгучніших показів ОМКФ стала Конотопська відьма, яку глядачі побачать вже 22 серпня, а також драма «БожеВільні», вихід якої запланований на жовтень.


Пропонуємо огляд новинок, які обов’язково варто подивитися,  від Наталії  Рудніченко.


«Яремчук: незрівнянний світ краси»

Фільм режисера Артема Григоряна про Назарія Яремчука знятий у жанрі документалістики, з ексклюзивними кадрами спогадів родичів, друзів, близьких та видатних митців того часу,  а також сторінками особистого щоденника. Автором ідеї появи цієї стрічки є донька Назарія від другого шлюбу Марія, яка, до слова, нещодавно стала мама. У стрічці глядачі можуть також побачити унікальні хроніки з різних етапів життя видатного українського співака: від перемоги на найпрестижнішому всесоюзному конкурсі «Пісня–71» з піснею “Червона рута” до політичних переслідувань КДБ, трагічної загибелі Володимира Івасюка, а також його виступів Яремчука у Чорнобилі та Афганістані.


«Конотопська відьма»
«Фільм-помста», як вже його встигли охрестити кінокритики,  — режисерського дебюту в повному метрі Андрія Колесника. За сюжетом, дівчина з Конотопу (Тетяна Малкова), коханого котрої (Тарас Цимбалюк) вбили росіяни на Сумщині в перші дні війни, виявляється прадавньою відьмою. Охоплена жагою до помсти, вона розпочинає криваву відплату окупантам. Кожна наступна страшніша за іншу, та фінал фільми виявляється дуже несподіваним. Сценарій до фільму написав Ярослав Войцишек («Захар Беркут», «Сторожова застава», «Мавка. Лісова пісня»). Нині він, як і частина акторів стрічки, проходить службу у ЗСУ. Фільм анонсовано як суворо 18+, у кінотеатрах обіцяють перевіряти на вході документи.

«БожеВільні»
Історична драма «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова є першим художнім фільмом про радянську каральну психіатрію. Творців фільму консультував Семен Глузман колишній політв’язень та дисидент, лікар-психіатр за фахом, котрий, як ніхто інше, знає про масштаби злочину.

Київ, 1970-ті роки. Андрій (Костянтин Темляк) спілкується українською, слухає зарубіжний рок та поводить себе дуже незалежно. Та «інакодумство» у ті часи зовсім не віталося. Щоб хлопець уникнув кримінальної відповідальності, впливовий родич допомагає відправити його до психлікарні. Однак за вказівкою згори «політично неблагонадійний» Андрій потрапляє не в заклад санаторного типу, а жорстоку лікарню, що більше нагадує в’язницю. Там він стає свідком знущання над людьми: ведення великих доз психотропних препаратів, постійних принижень і тортур замість лікування. Багато не витримували – ламалися, або взагалі помирали. Перед Андрієм постав вибір – іти на співпрацю з системою, чи пройти крізь пекло та розповісти світові правду.


Авторка – Наталія Рудніченко.
 Фото з відкритих джерел.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН