Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Катували мирного жителя: слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру двом військовим рф

Причетними до катування мирного херсонця є 44-річний москвич та 43-річний житель Сиктивкару. Поліцейські Херсонщини встановили, що фігуранти під час окупації обласного центру незаконно затримали 50-річного мирного місцевого мешканця. Потерпілий був доставлений до однієї з російських катівень. Майже місяць військові рф знущались над незаконно ув’язненим, а згодом депортували його на окуповану територію Донеччини. Наразі обом військовим рф заочно повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину. Їм загрожує 12 років ув’язнення, – повідомляє Поліція  Херсонщини.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, оперативне супроводження досудового розслідування здійснюється працівниками управління карного розшуку. Вжитими заходами оперативники встановили особи двох військовослужбовців російської федерації, які під час окупації порушили закони та звичаї війни. Зокрема, вони катували мирного жителя Херсона. Зловмисниками виявилися двоє росіян. Один із них, віком 44 роки, мешканець Москви, інший – 43-річний житель Сиктивкару, військовослужбовець мобільного загону особливого призначення (омон) управління росгвардії по республіці Комі північно-західного округу військ національної гвардії рф.
На теперішній час правоохоронці встановили, що 28 червня 2022 року фігуранти разом із іншими військовими рф із метою проведення обшуку зайшли на подвір’я 50-річного херсонця. Окупанти наказали господарю стати до стіни будинку. Після цього 44-річний росіянин завдав херсонцю близько 20 ударів кулаками по тілу, а омонівець вдарив потерпілого дулом автомату в груди.


Після обшуку мирного жителя окупанти доправили до захопленого приміщення обласного главку поліції, де в підвалі загарбники облаштували катівню. В одному з кабінетів російські військові почали одразу допитувати херсонця. Коли він не відповідав на питання, фігуранти били його кулаками, ногами та гумовим кийком. Після завершення допиту чоловіка помістили до камери для ув’язнених.


Незаконно затриманий мирний житель майже місяць перебував у катівні. Його утримували у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування людини. Ув’язненому давали воду та їжу один раз на день, не надавали жодних засобів гігієни, обмежували у відвідуванні вбиральні. Тобто потерпілий перебував в умовах, які загрожували його життю та здоров’ю. А 21 липня 2022 року херсонець був переміщений до іншого місця несвободи, розташованого на окупованій території Донецької області.


Також правоохоронці встановили, що під час незаконного ув’язнення фігуранти через погрози застосування насильства змусили чоловіка надати представникам російських ЗМІ відеоінтерв’ю, в якому херсонець визнав себе винним у діях, яких він не вчиняв.


Слідчі кваліфікували злочинні дії обох фігурантів за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Тобто – жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Наразі за погодженням із обласною прокуратурою військовим рф заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Досудове розслідування триває.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН