Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підрив Каховської ГЕС призвів до загибелі великої кількості риби, – Нацпарк

Підрив та руйнація дамби Каховського водосховища відбулась вранці 6 червня 2023 року, пов’язана вона зі злочинними діями російських окупаційних військ на території Каховської ГЕС. Ця подія, спровокував екологічну катастрофу, мала негативні наслідки для екологічної стійкості природних систем значної частини північного Причорномор’я, пролонгований ефект від якої буде відчутний ще довгі роки.


Національний природний парк «Кам’янська Січ» не став винятком, значного впливу зазнали екосистеми парку, особливо ті, що були частиною Каховського водосховища та входили до Смарагдової мережі код SITE UA0000106 SITENAME Kakhovske Reservoir.
В результаті різкого падіння рівня води Каховського водосховища найбільш суттєвих змін зазнали водні та прибережно-водні біотопи, які повністю знищені, або суттєво трансформовані. Практично всі ці біотопи включені до резолюції № 4 Бернської конвенції.

Найбільш постраждав маломобільний компонент цих екосистем, а саме: рослинний світ, мікобіота, малорухлива фауна.


Спостерігається катастрофічне збіднення водних біоресурсів. Підрив греблі призвів до загибелі великої кількості риб на різних стадіях їх розвитку. Знищені місця нерестовищ. На момент теракту, у Каховському водосховищі та затоках які входять до території Парку нараховувалось понад 50 видів риб. Серед них 15 видів занесенні до природоохоронних переліків: 6 видів до ЧКУ та 11 видів до Бернської конвенції.


Площа водних об’єктів Парку, після руйнації Каховського гідровузла зменшилась приблизно у чотири рази .
Перші прогнози щодо наслідків та подальших сценаріїв в результаті зниження рівня Каховського водосховища були здебільшого песимістичними, опустелювання, викиди у повітря висохлого мулу, забрудненого важкими металами, надмірне заростання інвазійних рослин тощо. Але це не відбулось.

Після осушення Каховського водосховища, відкрилися значні площі мулистих та черепашкових, рідше піщаних відкладів. Через три тижні тижнів після відходу води, були зафіксовані перші паростки верби на стадії сім’ядольних листків, а іноді із зачатками перших справжніх листків .


У жовтні 2023 року, буквально через три місяці, зафіксовано величезні зміни. Зарості верб сягали майже двох метрів, деяки екземляри понад 3 метрів, верба, яка зростає на днищі Каховської ГЕС є гібридом (верба червонувата — Salix rubens) між місцевою вербою білою та адвентивною вербою ламкою. На території вже чітко спостерігається формування трьох нових типів біотопів. Всі ці біотопи внесені у Резолюцію 4 Бернської конвенції та Додаток І Оселищної Директиви та охороняється на європейському рівні.


В подальшому науковці НПП «Кам’янська Січ» продовжуватимуть спостереження за процесами формування рослинності на ділянках колишнього дна Каховського водосховища в межах Парку, у міру їх доступності для наукових досліджень. Вся отримана інформація є важливою для розуміння загальної ситуації, яка склалась та допоможе створити наукову основу для розробки сценаріїв і варіантів подальшого використання цієї території.
 Матеріал – Національний природний парк “Кам’янська Січ”.
 Фото – архіву “Український Південь”.
Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Дивіться відео на ютуб-каналі інформаційного видання “Український південь” про життя в окупації від викладачки ХДАЕУ Тетяни Бойко:

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН