Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Здоров’я жінки після пологів. Відповіді лікарів на головні питання

Як правило, протягом всієї вагітності жінка дбає про своє здоров’я – регулярно відвідує лікаря і дотримується всіх його рекомендацій. Однак після пологів часто вся увага молодої мами переключається на дитину, а на себе часу та сил практично не залишається. Однак важливо знаходити хоча б трохи часу для того, щоб підтримувати свій організм у хорошому стані.

 

Що робити першого дня після пологів?

 

Якими б пологи не були – нормальні, стрімкі чи кесарів розтин – у будь-якому разі після цього енерговитратного процесу жінці потрібен спокій та відпочинок. Потрібно відновити сили, щоби почало вироблятися молоко і з’явилася енергія для догляду за новонародженим. Першого дня після пологів матусі потрібно більше спати, а прокидатися лише для того, щоб погодувати дитину та поїсти самій.

 

Що відбувається з жіночим організмом у період післяпологового відновлення?

 

Протягом двох місяців після пологів відбувається процес відновлення матки, яка повертається до початкового розміру. Водночас налагоджується вироблення молока – молочні залози зазвичай збільшуються, іноді відчувається внутрішнє розпирання. Протягом усього лактаційного періоду у жінки може не бути місячних – це нормально і не говорить про вагітність, що знову настала.

 

Коли прийти на прийом до гінеколога після виписки з пологового будинку?

 

Якщо жінка почувається добре, то відвідати гінеколога слід через півтора-два місяці після пологів. Однак у разі нездужань і особливо гострого болю важливо негайно викликати швидку допомогу або максимально швидко дістатися дільничного лікаря. Далі гінеколог сам призначить час наступного відвідин. Як правило, якщо з жіночим організмом все гаразд, то відвідувати лікаря потрібно щорічно.

 

Які ознаки вказують на проблеми зі здоров’ям після пологів?

У нормі післяпологовий період може супроводжуватися легкими болючими відчуттями, помірними виділеннями з піхви, незначним підвищенням температури. Спочатку скорочення матки під час годування можуть віддаватися досить сильним болем у животі. У цьому нерідко маткові післяпологові скорочення супроводжується виділенням кров’яних згустків з піхви.

 

Звертатися до лікаря потрібно у випадках, якщо вагінальні виділення набувають яскраво-червоного кольору і стають ряснішими. Обов’язково слід звернутися за медичною допомогою з появою гнійних виділень та різкого неприємного запаху. Висока температура тіла, яка не спадає протягом двох і більше днів, також є більш ніж вагомим приводом для відвідування лікаря.

 

Якою має бути гігієна у післяпологовий період?

 

Інтимний догляд за тілом жінки, що народила, практично нічим не відрізняється від класичних гігієнічних процедур, до яких всі давно звикли і виконують щодня. З огляду на наявність кров’янистих виділень необхідно вчасно змінювати гігієнічні прокладки. Також важливо підмиватися чистою водою з інтимним гелем або дитячим милом, бажано вранці та ввечері та при необхідності протягом дня.

 

Як доглядати молочні залози?

 

Насамперед необхідно правильно підібрати зручний бюстгальтер. Колишні допологові бюстгальтери, швидше за все, після настання лактації стануть малі, тому важливо вибрати модель строго за новим розміром. І, звісно, важливо стежити за чистотою молочних залоз. Якщо молоко підтікає між годуваннями, слід використати спеціальні м’які вкладки для бюстгальтера.

 

Тріщини сосків обов’язково потрібно заліковувати. Але займатися самолікуванням не слід, потрібно звернутися до лікаря та використати мазі, які він пропише. Щоб не відбувалося застою молока, бажано годувати малюка на вимогу, а також регулярно виконувати легкий масаж грудей. При частому годуванні жінка може відчувати спрагу, тому важливо вживати достатню кількість рідини.

 

Коли можна розпочинати займатися сексом?

 

Орієнтуватися жінці потрібно головним чином власне самопочуття. Як правило, якщо жінка, яка народила, хоче сексу, значить, її організм вже до цього готовий. Сучасні лікарі не ставляться негативно навіть до статевих стосунків одразу після пологів. Однак найчастіше перші кілька днів жінка відчуває неприємні відчуття, тому варто все ж таки трохи почекати – хоча б до моменту, поки не закінчаться кров’янисті виділення.

 

Чи можна використовувати секс-іграшки?

 

Якісні девайси із секс-шопу допускається використовувати як під час вагітності, так і після пологів. Однак найкраще в перші тижні відновлення застосовувати секс-пристрої виключно для зовнішнього впливу. Класичні вібратори та фалоімітатори у формі статевого члена краще залишити на потім. А ось кліторальний стимулятор ідеально підійде для сексуального розслаблення.

 

Які секс-іграшки краще застосовувати:

 

  • хвильовий/вакуумний стимулятор;
  • вібромасажер;
  • віброкуля;
  • насадка-метелик;
  • міні-вібратор;
  • анальний затор невеликого розміру.

 

Якщо все ж таки хочеться побалуватися з занурювальним секс-девайсом, обов’язково слід надіти на фалос презерватив. Також важливо підмиватися до та після мастурбації. І, безперечно, всі секс-іграшки потрібно тримати в ідеальній чистоті.

 

Як відновити пружність піхви?

 

Нерідко після пологів у жінки втрачається еластичність стінок піхви. А це вкрай погано відбивається на якості оргазмів і навіть на можливості їх відчувати. Щоб зміцнити м’язи піхви, необхідно регулярно виконувати вправи Кегеля. Приступати до тренувань можна приблизно за десять тижнів після пологів. Однак важливо порадитись з лікарем перед початком занять.

 

Щоб швидше дійти результату, слід робити інтимні вправи із застосуванням вагінальних кульок. Для початку бажано вибирати моделі великого розміру та малої ваги. Поступово можна переходити до більш важких кульок – металевих або скляних. Крім цього варто не забувати про фізичну активність: прогулянки, зарядку, танці. Навантаження потрібно збільшувати повільно, не кваплячи події. І тоді за деякий час жіноче тіло прийде в ідеальну форму.

 

Партнерський матеріал.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН