Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українські абоненти втратили сотні мільйонів гривень через схеми з контент-послугами 

У 2020 році щодо схем із контент-послугами до НКРЗІ* звернулося на 19% більше абонентів, ніж у 2019 році. Зокрема, йдеться про анекдоти, смс-гороскопи, клуби знайомств та багато інших послуг, за які мобільні оператори списують кошти з рахунків без відома абонентів.

Про це свідчать дані НКРЗІ, отримані експертами BRDO у відповідь на запит щодо звернень про контент-послуги.

У 2016 році до НКРЗІ надійшло 18 звернень щодо надання контент-послуг; у  2017 році 413; у 2018 році 549; у 2019 році 481; у 2020 році 572.

Відповідно до звіту НКРЗІ, протягом 2020 року на розгляд надійшли 4812 звернень громадян щодо надання послуг мобільного зв’язку. Контент-послуг стосується 12% цих звернень. 

“Оператори не готові самостійно припинити практику підключення абонентів до контент-послуг, які користувачі свідомо не замовляли. На жаль, абоненти передплати фактично не мають жодного ефективного захисту своїх прав”, стверджує керівник сектору ІСТ BRDO Ігор Самоходський.

За його словами, сьогодні надзвичайно важливо захистити абонентів. Для цього потрібно ухвалити зміни до “Правил надання і отримання телекомунікаційних послуг”. Погодження проєкту рішення, що врегулює ситуацію, триває вже понад півтора року — оператори мобільного зв’язку успішно затягують процес. Наразі проєкт перебуває на погодженні в Державній регуляторній службі України. Він передбачає обов’язкове сповіщення абонента про списання коштів, виконання закону про електронну комерцію та інші механізми, що мають захистити споживачів.

Нагадаємо, BRDO офіційно звернувся до Прем’єр-міністра України, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації та Офісу Президента України щодо порушень прав споживачів при наданні контент-послуг та необхідності негайно владнати цю проблему. За різними оцінками, українські абоненти втрачають сотні мільйонів гривень через схеми з контент-послугами. 

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Потрібно згадати про рекомендації Євросюзу про виключення пакетних послуг

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН