Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутати та мешканці Білозерської ОТГ розповіли про арешт голови громади Антоніни Чередник

19 січня в смт. Білозерка Херсонської області сталася подія, яка сколихнула громаду не лише Білозерки, так і Херсонщини в цілому.

Так, 24.11.2020 законообранна на посаду Голови Білозерської ОТГ Чередник Антоніна Іванівна прибула до приміщення Білозерської селищної ради Херсонської області, яка знаходиться за адресою: Херсонська область, смт. Білозерка, вул. Свободи, 83, для складання присяги як Голова Білозерської ОТГ на першій установчій сесії Білозерської селищної ради восьмого скликання.

Після прийняття присяги та набуття статусу Голови Білозерської ОТГ за клопотанням прокурора за попередньою заявою Царюченка Олександра – головного політичного опонента Антоніни Чередник на виборах, судом Голову Білозерської селищної ради було заарештовано до СІЗО строком на 60 днів за те, що вона порушила встановлений судом обов’язок – не відвідувати приміщення Білозерської селищної ради Херсонської області.

На думку більшості опитаних депутатів та місцевих мешканців таке рішення суду є не співрозмірним зі скоєним порушенням – відвідуванням приміщення Білозерської селищної ради Херсонської області для складення присяги та вбачаєтьсяполітично вмотивованим та несправедливим.

Метою розпочатого журналістського розслідування було з’ясувати, чи є рішення про арешт голови ОТГ Чередник на 60 діб юридичним, чи це результат політичного впливу влади на суд, оскільки Царюченко є представником правлячої політичної партії «Слуга Народу».

Зауважимо, що на теперішній час Білозерська ОТГ є найбільшою ОТГ в Херсонській області, до котрої входить 25 населених пунктів та в якій проживає майже 22 тисячі населення, відома своїм вигідним географічним положенням, що дає зручний вихід водними і сухопутними шляхами до обласних центрів Миколаєва, Одеси й інших міст України, родючими грунтами, вирощуванням винограду. Особливу цінність представляє Агрофірма «Білозерський», яку намагаються збанкротувати відомі та впливові особи.

На теперішній час в провадженні Білозерського районного суду Херсонської області перебуває кримінальне провадження № 12019230000000370 по обвинуваченню Чередник А.І. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. До теперішнього часу Чередник А.І. винною себе не визнає, вироку суду не ухвалено, а більшість опитуваних висловили думку, що вона взагалі не скоювала даного злочину.

Відповідно до кримінального процесуального законодавства України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду.

Основною метою кримінального процесу є створення умов для здійснення неупередженого, без впливу ззовні, справедливого правосуддя.

Згідно ухвали Білозерського районного суду від 21 жовтня 2020 року на Чередник А.І. було покладено ряд обов’язків та обмежень.

Разом з тим повноваження Антоніни Чередник, як новообраного селищного голови Білозерської об`єднаної територіальної громади (голови Білозерської селищної ради) повинні були початися з моменту складання присяги відповідно до ст. 43 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та ч. 1 ст. 11 ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні Білозерської селищної ради.

До того ж зазначимо, що з початку розгляду справи Чередник до 24.11.2020, в Білозерському районному суді з її боку не було вчинено жодних дій, які б свідчили про переховування від суду, знищення, спотворення речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин даного кримінального правопорушення та незаконний вплив на свідків.

Судом було встановлено, що порушення вчинене Чередник А.І. має формальний характер, факти спілкування зі свідками та незаконного впливу на них в період преребування в приміщенні Білозерської селищної ради – відсутні (з повним текстом ухвали Білозерського районного суду можна ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, справа № 648/1237/20).

А ось, що розповіли журналістам депутати та мешканці Білозерки…

«У нас всі бачать, як до влади рветься бувший голова Білозерки Олександр Царюченко, але вже другий раз більшість жителів громади обирає Антоніну Іванівну Чередник. При минулій каденції лише за два роки вона встигла зробити стільки для громади, що її опонент не зміг за 8 років. Люди дали оцінку їх роботі. Ви ж подивіться, то сфабрикували Чередник хабар, а інакше я не скажу, бо немає рішення суду, що вона злочинець. Не пройшло, люди не повірили в інсценування, і знову вибрали Антоніну Іванівну. І що вони роблять? Чередник, не порушуючи жодних чином прав інших, приходить, аби скласти присягу для того, щоб всі наступні сесії були правочинними, і депутати могли працювати на користь громади. Що робить представник влади, я про Царюченко, він балотувався від Зе. Він біжить до поліції, подає заяву, що вона порушила рішення суду та зайшла до приміщення Білозерської селищної ради. І як не дивно, у нас до речі, на вбивства так не реагують, прокурор звернувся до суду з проханням забрати в дохід держави заставу Чередник в розмірі 168 тис 160 грн та обрати для неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. І тієї ж миті! ухвалою Білозерського районного суду до Чередник застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів!!!» – розповів місцевий житель Олексій Іванов.

В той же час депутат минулого скликання Олександр Кисіль стверджує, що такі дії, як діючих представників влади так і правоохоронних органів є елементарним політичним та психологічним тиском з однією метою – усунути Чередник з посади:

«Громада обрала Чередник. Люди зробили свій вибір, але конкуренти різними способами хочуть знищити її… Вона не йшла на компроміс з людьми, які хотіли роздерти цю Білозерку. За два роки її роботи Білозерква розквітла: з’явилися нові дороги, почала діяти програма «Безпечне місто», почали працювати інші соціальні програми. Але це не всім сподобалось. Говорю одне – якщо громада вибрала, то дайте їй працювати. А тут дивляться на сильно лакомий кусок – їх беспокоїть сильно багато земель, господарства, що працюють, от і вчинили таку війну за людське добро. Усунули Чередник. За вбивство не саджають, випускають під заставу, а тут відправили в СІЗО! Ми обурені, вона не перешкоджає діям слідства. Відправили в СІЗО, що прийняла присягу – це нонсенс!», – каже Олександр Кісіль та підкреслює, що такими діями не тільки зневірюють віру людей у роботу діючої влади, але й зупиняють роботу всієї громади.

Разом з тим депутат Білозерської селищної ради восьмого скликання Журавленко Інна розповіла, як проходила процедура присяги, як депутати вимагали провести першу установчу сесії на вулиці, однак явно сценаристам арешту це не підходило, тож вони самостійно розпочали проведення сесії в приміщенні, порушуючи всі норми введеного карантину.

«Я поступила би точно так же, як Антоніна Іванівна. Вона прийняла присягу, тож чим вона порушила закон? Як вона могла цими діями тиснути на когось? Це абсурд. Нас вибрала громада… Людину вибрали чесно. Як можна не допускати її до роботи? Не розумію цього. Як рішенням суду дати дозвіл їй обиратися, вийти на роботу і тут же відправити під арешт? Це шок для багатьох людей. А зараз вчителі телефонують, вихователі телефонують – авансу немає, грошей немає. От що ви зробили? Заблокували повністю роботу і все», – акцентує Інна Журавленко.

На теперішній час захисниками по справі та самою Антоніни Чередник подано апеляційні скарги на ухвалу Білозерського районного суду від 19.01.2021 про застосування до Чередник запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Розгляд справи в Херсонському апеляційному суді призначено на 27.01.2021 о 13 годині. На судове засідання запрошені депутати всіх рівнів та представники ЗМІ.

Будемо сподіватись, що здоровий глузд, принципи верховенства права та право на справедливий суд стануть для голови ОТГ Антоніни Чередник, мешканців Білозерської ОТГ та інших громадян нашої країни не пустим звуком.

Освітлювати події з приводу арешту голови Білозерської ОТГ будемо і надалі, до випуску підготовлені відеоматеріали, а судове засідання в Херсонському апеляційному суді призначене на 13 годину 27.01.2021 буде транслювати в прямому ефірі.

Поки ж в Білозерці люди діляться своїми враженнями та вказують на те, що підуть морально підтримати Антоніни Чередник до Апеляційного суду в надії, що коріння корупції місцевих зацікавлених осіб таки не вплинуть на Верховенство Закону, Верховенство Права та Право на справедливий суд.

Херсонщина за день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН