Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Один з останніх пам’ятників Леніну демонтували на Одещині

Пам’ятник Леніну в селищі Калчева Болградського району Одеської області демонтували 21 січня.

Джерело: керівник Південного регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк у коментарі «Радіо Свобода».

Пряма мова: «Пам’ятник демонтували після звернення до облдержадміністрації. Все проходило під контролем поліції, офіційно».

Деталі: Інформацію підтвердив староста села Георгій Касим. Монумент демонтували силами місцевих жителів і продали в парк Фрумушика-Нова, де в останні роки збирають радянські пам’ятники Леніну, Сталіну, Марксу та іншим. Ціну монументу Касим не назвав.

Гуцалюк наголосив, що до кінця місяця в Одеській області планують демонтувати ще один пам’ятник Леніну, у селищі Старі Трояни.

Що передувало: Правоохоронці Одещини розслідували провадження через недемонтовані пам’ятники Леніну в трьох селах на півдні регіону, зокрема в селищі Калчева Болградського району.

Передісторія:

  • В Україні діє закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки».
  • На всій території країни забороняється «виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного режиму». Порушення закону карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
  • В рамках декомунізації по всій території України демонтували пам’ятники Леніну. Ці скульптури також використовують як арт-об’єкти.

УП

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН