Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Археологи знайшли унікальне дзеркальце на Мамай-Горі

Під час 33-го сезону перебування експедиції на Мамай-горі, що в Запорізькій області, археологи знайшли унікальне дзеркальце – артефакт, що був показником заможності власника.

Про знахідку повідомили на офіційній сторінці експедиції у Facebook. Археологи розповіли про історію дзеркала, зокрема що такий артефакт служив не лише за прямим призначенням – дивитися на своє відображення, а також використовувася для магічних обрядів та як оберіг.

Люстерко таким, як ми собі його уявляємо з’явилося лише у XIII ст, коли європейці опанували техніку роботи зі склом. До того використовували металічні дзеркала з полірованими бронзовими або срібними пластинами. Зараз археологи досліджують 10 жіночих поховань. 9 з них були поховані з дзеркалами. 4 люстерка дійшли цілими. Решта або розколоті, або лише фрагментами.

Мамай-гора -це унікальна археологічна пам’ятка, що руйнується Каховським водосховищем. На її території знаходяться поховальні комплекси від неоліту до пізнього середньовіччя.

У розкопках 33-го сезону експедиції на Мамай-гору взяли участь близько ста учасників з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Житомира, Львова, Харкова, Вінниці, Одеси, Сум, Маріуполя та інших міст.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН