Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У шкільних їдальнях Херсонщини впроваджують страви зі збірки Євгена Клопотенка

Питання щодо належних умов організації харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти, вимог санітарного законодавства для заходів освіти, здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Раціональне харчування дітей навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  1. Забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму.
  2. Задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах.
  3. Дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Згідно з цими принципами харчування дітей повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для дітей різних вікових груп визначається відповідно до норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах. Різниця в кількості основних харчових речовин та калорійності раціону дітей різних вікових груп забезпечується регулюванням обсягів споживаної їжі чи складом страв у раціоні. Перелік страв, які рекомендовані для включення у раціони харчування дітей, повинні містити різноманітні страви з м’яса, риби, молока, сиру, борошняних виробів, фруктів та овочів.

Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено:

— склад примірного двотижневого меню;

— розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів;

— терміни реалізації та умови зберігання продуктів, що швидко та особливо швидко псуються;

— норми заміни деяких продуктів;

— норми натуральних втрат продуктів харчування під час зберігання у коморах та складських приміщеннях, норми втрати маси продуктів і страв при термічній обробці тощо.

Раціональне харчування передбачає обов’язкове складання меню.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН