Питання щодо належних умов організації харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти, вимог санітарного законодавства для заходів освіти, здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Раціональне харчування дітей навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:
- Забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму.
- Задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах.
- Дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.
Згідно з цими принципами харчування дітей повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для дітей різних вікових груп визначається відповідно до норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах. Різниця в кількості основних харчових речовин та калорійності раціону дітей різних вікових груп забезпечується регулюванням обсягів споживаної їжі чи складом страв у раціоні. Перелік страв, які рекомендовані для включення у раціони харчування дітей, повинні містити різноманітні страви з м’яса, риби, молока, сиру, борошняних виробів, фруктів та овочів.
Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено:
— склад примірного двотижневого меню;
— розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів;
— терміни реалізації та умови зберігання продуктів, що швидко та особливо швидко псуються;
— норми заміни деяких продуктів;
— норми натуральних втрат продуктів харчування під час зберігання у коморах та складських приміщеннях, норми втрати маси продуктів і страв при термічній обробці тощо.
Раціональне харчування передбачає обов’язкове складання меню.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter
Схожі публікації:
- З візитом на Херсонщині перебувають представники Генерального консульства Республіки Польща в Одесі
- Херсон відвідав народний депутат Олег Синютка
- Громадська рада обговорила проєкт міського бюджету на 2022 рік
- Херсонський депутат розповів, як партія ділить кошти платників податків
- Херсонський депутат розповів відверто про розподіл коштів платників податків