Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізький комбінат почав виготовляти антисептики для підприємств

На гідрометалургійній ділянці одного з металургійних підприємств Запоріжжя виробляють дезінфікуючий засіб для санітарної обробки територій та приміщень. Потім їх безкоштовно передають на інші підприємства міста.

На одному із Запорізьких комбінатів виготовляють дезінфікуючий засіб для санітарної обрабкиІгор Обиход, начальник відділу громадянського захисту ЗТМК

«Ми знаходимось на гідро-металургійній ділянці цеху №20, де відбувається нейтралізація гіпохлорида кальцію для подальшої його утилізації, твердих часток. Оскільки на сьогодні постало питання про надання дезінфікуючих засобів, то даний продукт можна використовувати з метою дезінфекції територій, приміщень, одягу, відходів їжі, стічних вод. Тут знаходиться вапно, вода, в котрій знаходиться активний хлор. Процент вмісту активного хлору в даному продукті від п’яти- восьми відсотків. Засіб безпечний при дотриманні заходів безпеки. Після розведення даного засобу до концентрації одновідсоткового вмісту хлору і проведенню заходів дезінфекції під’їздів, приміщень, необхідно обов’язково провітрити приміщення протягом 20-30 хвилин для того, щоб запах хлору зник. Він не стільки небезпечний цей запах хлору, скільки просто дратівливо діє на слизову оболонку носа, горла.В даний час ми відправляємо по заявкам містам, районам нашої області, а також державним підприємствам. Місто отримує, ми їм даємо інструкцію з використання даного препарату, розписані заходи безпеки. В першу чергу треба убезпечити особисто себе: захистити очі, руки та органи дихання. По-друге треба знати, що ця речовина при використанні по необробленим металевим предметам викликає корозію, при потраплянні на тканину, вона її знебарвлює, оскільки є певним видом відбілювача», – говорить начальник відділу громадянського захисту Запорізького титаномагнієвого комбінату Ігор Обиход.

Начальниця центральної лабораторії комбінату розповіла кореспондентам Суспільного, чи є безпечним розчин, призначений для дезінфекції приміщень, територій, одягу.

На одному із Запорізьких комбінатів виготовляють дезінфікуючий засіб для санітарної обрабкиНадія Семенова, начальниця центральної лабораторії ЗТМК

«Гіпохлорид кальцію з активним хлором не менше 3,3 %, як написано в наших ТУ, ми отримуємо і працюємо з ним з 2014 року. ТУ були затверджені в 2013 році. В ТУ є висновок санітарно-епідеміологічної державної служби про те, що він придатний для обробки територій та дезінфекції. Тому, з 2014 року ми працюємо з ним. Використовували його лише для обробки санвузлів, а станом на сьогодні в умовах карантину ми використовуємо його для обробки підлог та дверних ручок. У ньому вміст активного хлору не менше 3,3 %. Згідно з медичними рекомендаціями, які загально відомі, ми розводимо його до концентрації 1% по активному хлору. І саме в такій концентрації він рекомендується для обробки поверхонь. Звісно, активний хлор там є, це небезпечна речовина, але по-перше, концентрація, в якій ми використовуємо розчин, вона передбачена медичними інструкціями і прописані заходи безпеки при роботі з цією речовиною, так само, як і заходи безпеки, прописані зі всіма дезінфікуючими та миючими засобами. Тому, при дотриманні цих заходів безпеки, він не загрожує для людей», – зазначила начальниця центральної лабораторії Запорізького титаномагнієвого комбінату Надія Семенова.

А для працівників підприємства у центральній лабораторії виготовляють дезінфекційні засоби для рук, які розміщені на кожному поверсі комбінату. Розпочали готувати дезінфекційний розчин з впровадженням карантину – у зв’язку з коронавірусною інфекцією.

«Дезінфікуючий розчин для рук і поверхонь ми готуємо відповідно до встановленим рецептам. У склад цього дезінфікуючого розчину входить етиловий спирт, перекис водню, гліцерин та вода. Цей дезінфікуючий засіб для рук ми готуємо та передаємо до цехів. В кожному цеху в нас є спеціальні ємності, дозатори для цього розчину», – зазначає Надія Семенова.

На підприємстві для своїх працівників виробляють й медичні маски. Кравчиня Людмила Матюхіна працює на комбінаті вже протягом двадцяти років.

«Взагалі ми ремонтуємо спецодяг, робимо замовлення для основних цехів. По можливості намагаємось шити маски. Тут я працюю двадцять років», – говорить кравчиня Людмила Матюхіна.

«Зараз поставлене завдання керівництва забезпечити першими засобами захисту наших працівників. Орієнтовно на день від ста до ста п’ятдесяти штук. Шити маски ми почали близько двох тижнів тому. Працює дві швачки», – зазначає начальник господарського цеху №19 Іван Машинський.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН