Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Реконструкція центральних вулиць Енергодара виконана з технологічними помилками

Оновлена система освітлення на центральних енергодарських дорогах, на думку деяких місцевих жителів, не забезпечує потреб населення. Загалом, ремонт центральних вулиць в Енергодарі обійшовся надто дорого для платників податків – вважають місцеві громадські діячі та депутати міськради.

Реконструкцію вулиці Української, разом із іншими центральними в Енергодарі – проспектами Будівельників, Енергетиків, вулицею Молодіжною – робили торік. Розширили проїжджу частину, поклали новий асфальт, встановили додаткові парковки, відремонтували пішохідні тротуарні доріжки, оновили освітлювальну систему – з використанням сонячних батарей. Але, за словами автора інтернет-порталу «Дістало» Олексія Мельничука, нове освітлення – занадто слабке, працює тільки до півночі, далі вулиця занурюється в темряву. «Місто повинно бути безпечним. Люди вночі йдуть зі зміни з атомної станції, і з теплової також. Вони мають йти по безпечних дорогах. Їздити також важко по цій вулиці, тому що фари світять в очі. Бачимо, що тут багато пішохідних переходів, які повинні бути освітленими. Це питання ми підняли під час звіту міського голови, і він відповів, що не буває без помилок», – розповів журналістам Суспільного громадський діяч Олексій Мельничук (Енегродар).

«У нас взагалі, в місті енергетиків немає освітлення. Можете ввечері прийти подивитися, там темно. І кошти, які були потрачені, якщо ми візьмемо офіційну статистику, скільки коштували роботи на одному кілометрі дороги, навіть у порівнянні з Запоріжжям, де робили 4-смугові дороги, тут вартість робіт у 2-3 рази вище», – каже депутат Енергодарської міської ради Сергій Холод.

Юрист Артем Дубков вважає реконструкцію вулиці Української неефективною. Каже, окрім нового асфальтного покриття тут нічого не змінилося на краще.

«Я – автомобіліст і, до речі, мешкаю вже понад 10 років саме на вулиці Українській. Як не було можливості заїхати у двір, так і немає. Дійсно, розширення відбулося, але, можливо, метри на 2-3, не більше, і це жодним чином не вплинуло на рух транспорту на вулиці Українській. При реконструкції дороги були спиляні всі дерева, всі високі дерева», – каже юрист Артем Дубков (Енергодар).

На думку Артема Дубкова, у недалекому майбутньому місцеві платники податків будуть додатково розплачуватися за реконструкцію центральних вулиць міста. «Було долучено кредитних коштів на загальну суму 100 мільйонів гривень – під відсотки – 19, 5 % на рік. Розумієте: приватний підприємець зараз бере кредити дешевше, ніж надійний контрагент «Бюджет міста Енергодара». З відстрочкою платежу в 1 рік, і потім збільшення процентної ставки до 21%. Тобто ми взяли 100 мільйонів. 19, 5 мільйонів ми заплатимо наступного року, цей міський голова, а вже його наступник буде сплачувати тіло кредиту. Таке собі, бюджетне маніпулювання. Я відбудую вам дороги за рахунок майбутнього міського голови і майбутнього скликання депутатського корпусу», – розповідає Артем Дубков.

Енергодарський міський голова Павло Музика телефоном повідомив журналістам Суспільного, що вулиця Українська, як і більшість в Енергодарі, знаходиться на балансі Запорізької атомної станції, й налагодження мережі освітлення ще триває. «Тому було прийнято рішення ставити освітлення – сонячні батареї, щоб не втручатися в мережі атомної електростанції. І у нас в планах у цьому році – встановлення там стовпів (ми вже розуміємо, як це робити) додаткового освітлення. Що стосується дерев, місту в цьому році буде 50 років. Деревам – 30, 40 років. Вони вже ізжили свій строк, це по-перше. По-друге, вони заважали. Ми видалили 100 дерев, і зараз всі 100 дерев висаджені нові», – розповів Павло Музика.

За його словами, на вулиці Українській торік був зроблений значний обсяг робіт.

«По-перше, розроблявся проєкт. Проєкт пройшов державну експертизу. Державна експертиза робить висновки щодо вартості проєкту – узгоджує його, чи не узгоджує, тому сумніватися у державній експертизі можуть тільки активісти. Там же було зроблено не тільки розширення дороги, до речі, вона була тільки дві смуги, а зараз майже 4. Тобто, розширення відбулося значне. До того ж, це була не просто реконструкція вулиці, а заміна всіх комунікацій – холодної, гарячої води, опалення, нові труби там закладені», – каже міський голова Енергодара Павло Музика.

Також міський голова повідомив, що цьогоріч реконструкція доріг в Енергодарі продовжиться.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН