Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутати погодилися розпочати процедуру перетворення комунальних закладів охорони здоров’я в КНП

Сьогодні, 6 серпня, відбулось спільне засідання двох постійних комісій облради – комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя та комісії з питань управління об’єктами комунальної власності.

Головне питання порядку денного, яке потребує негайного вирішення, – подальша доля комунальних закладів охорони здоров’я (КЗОЗ). Медична реформа вимагає, щоб до кінця поточного року всі КЗОЗ були перетворені у комунальні некомерційні підприємства та зайшли в електронну систему охорони здоров’я. В іншому випадку, обласні медичні заклади не зможуть заключити договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та отримати від НСЗУ фінансування. Внаслідок чого утримання КЗОЗ повністю «впаде на плечі» обласного бюджету.

Питань у депутатів виникло чимало. У межах своєї компетенції пояснення процесу реформування надавав директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Короленко: «Медична субвенція, тобто оплата послуг з надання медичної допомоги, тепер буде виплачуватися Національною службою здоров’я України. Те, що в нас залишалось на сьогодні, а це 81-ша стаття Бюджетного Кодексу України, тобто фінансування енергоносіїв і поточних видатків, як і зараз буде фінансуватися з обласного бюджету».

Під реформування на Херсонщині потрапляють 27 комунальних закладів, серед яких, зокрема, Херсонська обласна клінічна лікарня, Херсонська дитяча обласна лікарня, Херсонський обласний онкологічний диспансер, Херсонський обласний кардіологічний диспансер тощо.

«Зараз необхідно прийняти рішення про початок процесу переходу комунальних медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. А далі ми відпрацьовуватимемо окремо кожний статут закладу та всі інші юридичні питання», – наголосила заступник голови облради Оксана Рукавішнікова.

Її підтримав і депутат Василь Борисов: «Головне правило в медицині – не нашкодь. Безперечно, нова медична реформа має багато ризиків. Проте, перехід в КНП хоч і вимушений, але необхідний крок».

У той же час, він наголосив на тому, аби наступним етапом стало розроблення дорожньої карти для всіх медзакладів. Оскільки є ряд комунальних закладів, які в подальшому можуть бути реорганізовані шляхом злиття та об’єднання.

По завершенні двогодинної дискусії члени комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя погодилися розпочати процедуру перетворення 25 комунальних закладів охорони здоров’я – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області у комунальні некомерційні підприємства (КНП), тоді як члени комісії з питань управління об’єктами комунальної власності підтримали перетворення у КНП тільки 24 закладів охорони здоров’я.

Нагадаємо, 9 серпня відбудеться позачергова сесія Херсонської обласної ради.

Херсонська обласна рада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН