Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Музиківці пройшли «Маршрути успіхів»

З-поміж 12 об’єднаних територіальних громад Херсонщини Музиківська є особливо популярною та постійно перебуває в центрі уваги. І справа не стільки в її безпосередній близькості до обласного центру, а в безлічі неординарних ідей та задумів, якими славиться місцева сільська рада та її голова Олександр Лейбзон з командою фахівців високого ґатунку. Саме на якості підібраного колективу однодумців завжди акцентує Олександр Арнольдович. 7 сертифікованих проектних менеджерів, у тому числі і сам сільський голова, генерують цікаві ідеї, котрі допомагають залучати в громаду унікальні інвестиційні проекти, які її збагачують та примножують успіхи.

Епоха об’єднаної громади, яка для Музиківської та сусідньої Східненської сільрад розпочалася з грудневих виборів у ОТГ, є особливим етапом розвитку, а перші спільні результати – об’єктом гордості та приводом не зупинятися на досягнутому. У цьому переконалися учасники навчального візиту до Музиківської сільської ОТГ представників потенційних об’єднаних територіальних громад Херсонської області в рамках програми «Маршрути успіхів» (проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України). Тема – «Місцевий економічний розвиток, залучення ресурсів на розвиток територіальної громади». Серед майже півсотні зацікавлених учасників – міські, сільські та селищні голови територіальних громад, які почали процес об’єднання, представники апаратів місцевих рад, депутатських корпусів, лідери громад – прибічники реформи місцевого самоврядування та скептики. Тож для них візит до Музиківки став своєрідним відкритим уроком, під час якого вчишся практичному досвіду і приміряєш на себе те, чого досягли колеги.

Натхнення перетворювати Музиківку як адмінцентр громади та навколишні села, котрі увійшли в об’єднання, тут вистачає. ОТГ налічує 5 населених пунктів з 4 тисячами мешканців. Площа об’єднаної громади перевищує 126 кв. км. ОТГ має свою символіку – герб, прапор та гімн.

– Сформовані органи самоорганізації населення включають фахівців, котрі працюють на розвиток громади та її інвестиційну привабливість, – підкреслює Олександр Лейбзон. – Нинішній штат загалом включає 33 особи. І в зв’язку з передачею нових повноважень його чисельний склад доведеться переглядати вже втретє за останні місяці. Без роботи не залишився ніхто. У Східному теж задіяні фахівці, які працювали в до цього в тамтешній сільраді, мінус хіба що один бухгалтер. Від початку ми домовилися зберегти всі об’єкти соціальної сфери, не понижати ступенів шкіл. В умовах наших доріг я, як колишній директор школи зі стажем, категорично проти підвезення учнів за 20-25 км. Субвенції нам вистачає, решту витрат теж покриваємо, замінили вікна тощо.

Хоч громада й порівняно невелика, але інфраструктура її доволі розгалужена: 2 школи, 2 дитсадка, 2 комунальних підприємства, 2 будинки культури, 3 бібліотеки (є намір об’єднати одну з них з шкільною книгозбірнею з ініціативи директора школи Василя Славича). В ОТГ збережена мережа медичних закладів, однак через брак лікарів для посилення надання первинної допомоги, а також і вторинної, укладені угоди на обслуговування мешканців ОТГ в міських клінічних лікарнях Херсона, що по сусідству, з передаванням їм відповідної медичної субвенції. І хоч не всі ще організаційні моменти до кінця узгоджені, втім головне, що це доволі зручно для музичан та східненців. Аби втамувати кадровий голод у місцевій медичній сфері, сільський голова мрійливо сподівається на те, що в селі може з’явитися лікар завдяки передачі в розпорядження прикордонної служби гуртожитку. Можливо після реконструкції будівлі на 36 квартир для військових в одній з них оселиться лікар.

Учасники зібрання, розділившись на групи, відвідали соціальні об’єкти ОТГ та на власні очі пересвідчилися, як тут вирішуються питання, від яких напряму залежить благополуччя та якість життя жителів об’єднаної громади.

І хоч, приміром, дитсадок та школа в Музиківці поки що вимушено розташовуються під одним дахом, Олександр Лейбзон сповнений оптимістичних планів на реконструкцію добротної будівлі в центрі села під дошкільний заклад. Для цього не тільки розраховують власні бюджетні можливості, а й як завжди покладають надії на проектну допомогу міжнародних донорів – давніх партнерів Музиківки, а також подали проект на ДФРР. Саме ця громада є взірцевою в області з досвіду залучення грантових коштів. Щороку на її розвиток залучаються чималі позабюджетні асигнування. Причому працюють над написанням проектів для отримання додаткових інвестицій не лише в сільській раді, а й місцевих школі, бібліотеці, громадських організаціях «Музичани», «Турбота» та «Освітні ініціативи», зазначила секретар ради Людмила Погрібна. Цінною є співпраця ОТГ, зокрема, з проектами Британської ради та «ДОБРЕ» USAID тощо. Сільська рада є постійним учасником різноманітних міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і програм розвитку сільських територій.

Те, що Східне не відчуває дискримінації у створеній ОТГ, підтвердила в.о. старости Східненського територіального округу (так оригінально навали підрозділ об’єднаної громади) Тетяна Вова. Звісно, депутатів хотілося б мати більшу кількість, однак її визначає ЦВК, а не громада. Зараз спільно планують, як в Східному забезпечити цілодобове водопостачання. Багато вже зроблено за час існування ОТГ для Східненської ЗОШ І-ІІІ ступенів: відремонтовані газовий котел та шкільний автобус, придбано водонагрівач, прокладають теплотрасу та готуються до ремонту системи опалення, організували безкоштовне харчування учнів 1–4 класів та пільгових категорій, розпочали відведення поверхневих вод та облаштування мощення, невдовзі розпочнеться капітальний ремонт спортивної зали. До речі, опалювальний сезон в освітніх закладах ОТГ не припинили навіть у кінці квітня.

Також Олександр Лейбзон розповів гостям про стосунки з промисловими підприємствами та аграрними господарствами, котрі працюють на території ОТГ. Щоправда сподівання на плідну співпрацю з найкрупнішим в Східній Європі агрохолдингом, що розташований в Східному, поки що так і не справдилися, однак тут сподіваються, що це лише початок. І 20 кілометрів сільських доріг, знищених важкими вантажівками, таки вдасться привести до ладу спільними зусиллями.

ОТГ відкрита для нових проектів і має для цього велику площу промислової зони, створює сприятливі умови для її розвитку, а отже додаткового наповнення бюджету та створення нових робочих місць для своїх жителів. Нині загальний бюджет ОТГ перевищує 18 мільйонів гривень, з яких майже половина – власні доходи громади. Порівняно з минулим роком завдяки новим можливостям ОТГ та з рахунок бюджетної децентралізації місцевий бюджет зріс удвічі.

Учасники зібрання обговорювали нагальні питання становлення ОТГ, зокрема, отримання нових повноважень, перехід на прямі міжбюджетні стосунки з Державним бюджетом, певні складнощі та неврегульованість, пов’язані з недосконалістю законодавчої бази. Регіональні консультанти Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України відповідали на численні запитання і пропонували допомогу в підготовці документів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН