Переселенці з Херсонщини відкрили в Івано-Франківську крамницю домашніх страв, яка вже два роки тішить місцевих мешканців автентичними кулінарними виробами, приготованими за родинними рецептами досвідченої шеф-кухарки з 52-річним стажем.
Три покоління жіночої родини з Херсонщини – бабуся, мати й онука Катерина Войтович – після початку повномасштабного російського вторгнення опинилися в Івано-Франківську та вирішили не опускати руки, а відкрити власний кулінарний бізнес, що став справжньою гастрономічною перлиною міста й чудовим прикладом успішної інтеграції переселенців у нову громаду.
“На той час ми з чоловіком і дитиною були у Франківську, так сталось випадково. Батьки з бабусею приїхали сюди, якийсь час ми не розуміли чи це надовго. Але бабуся у нас шеф-кухар. Тоді вона мала 52 роки безперервного стажу роботи шеф-кухарем. Це єдине, що вона дуже любить і це її радує. І ми їй запропонували щось робити, готувати. По-трошки пробували місцеву кухню і також нам до душі своя, тому хотіли поєднати, щось зробити цікаве і смачне. Готуємо вдома по цей час. Зробили таку маленьку крамничку, дві морозильні камери, невеликий асортимент: 3-5 видів пельменів, вареників, млинці, сирники”, – розповідає про зародження власної справи Катерина Войтович.
Першочерговою метою підприємливих переселенців було познайомити франківців із традиційними херсонськими стравами, особливо з рибними котлетами, які були фірмовою стравою їхньої родини.
“Бо багато друзів, коли приїжджали до нас на Херсонщину, казали то була наша фірмова страва. А ще форшмак, рибні котлети, щось таке рибне. Тому ми почали з цих котлет. У бабусі є власний рецепт, має бути спеціальний соус окремо до котлет. Зараз ми замовляємо спеціальне філе щуки з Херсону. Також є млинці з різними начинками, є млинці з кукурудзяного борошна, безлактозні млинці. Так само сирнички, які готуємо з домашнього сиру. Потім різні види тефтельок, котлеток, малесенькі фрикадельки для діток. Є готові наборчики для супчиків з фрикадельками. Це все ми даємо діткам і воно виключно з натуральних продуктів”, – перелічує Катерина.
“Сьогодні підприємницька п’ятниця і у нас релоковане підприємство. Люди працюють, виготовляють самі. Тут таке сімейне виробництво – бабуся, мама, внучка – всі працюють, щоб виробляти такий продукт. Дуже важливо, що люди почали нове життя в Івано-Франківську і працюють, і дають роботу іншим. Тому всім нам бажаю перемоги, всім бажаю, щоб люди могли вибирати місце дислокації. Але ми раді, що люди релокувалися і собі знайшли працю”, – відмітив міський очільник.
“Вони надихнули свою бабусю. І надали їй впевненості в тому, що незважаючи на зміну місця проживання і в такий складний час, можна започаткувати бізнес тут та продовжують розвиватися. Гарних їм покупців та щирих клієнтів”, – наголошує Наталія Дмитраш.
“Спочатку здається, що це легко. Я так думала. Але це реально тяжка робота. Та треба вірити в себе, в успіх своєї справи, працювати з рекламою, відвідувачами, вивчати ринок. Поки не спробуєш – не зрозумієш”, – підсумовує підприємниця.
Схожі публікації:
- На Херсонщині кавуни вирощують у 7 деокупованих громадах (відео)
- Родина Кіріченків на Бериславщині відновила власну справу, скориставшись грантом від держави
- Громади Херсонщини вивчали досвід організації гуманітарних хабів на Дніпропетровщині
- Благодійний фонд доставив ОСББ Херсона гуманітарну допомогу для побутових потреб
- Голова Нацагентства із забезпечення якості освіти Андрій Бутенко відвідав офіс ХДУ в Івано-Франківську