Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ відбулося засідання вченої ради

У Херсонському державному університеті відбулося засідання вченої ради. Захід пройшов під головуванням ректора Олександра Співаковського та за участі першого проректора Сергія Омельчука, проректорів, деканів факультетів, керівників структурних підрозділів та інших членів колегіального органу, – повідомляє пресслужба ХДУ.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський прозвітував про участь у Симпозіумі випускників Програми адміністраторів Муніципальних Коледжів (ССAP) на запрошення Державного департаменту США у Вашингтоні, у Education USA Forum (Форум «Освіта в США»), у стажуванні на запрошення Florida State University у партнерстві з коледжем Санта-Фе, яке тривало з 28 липня по 10 серпня.

Він зупинився на ключових аспектах стажування і на тому досвіді, що планується впроваджувати у нашому університеті:

“Це звичайна практика для нас, коли розглядаємо кожне відрядження з точки зору можливостей для розвитку конкретних учасників та університету в цілому”.

Крім того, ректор Олександр Співаковський та проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Алла Цапів доповіли про результати участі у Другій Міжнародній конференції «Twinning» – партнерства українських університетів із закладами вищої освіти Великої Британії на базі Університету Вістули м. Варшава (Республіка Польща). Стажування проходило у липні.

За словами проректорки, переваги цієї співпраці у тому, що вона не проходить у форматі усної підтримки, а має професійну та технічну підтримку:

“Ми обговорювали питання долучення до платформи “English4Ukraine” і ми вже підготували офіційний лист, аби до неї долучитися. Також за роки співпраці ми мали 2 академічні мобільності і здобувачів, і викладачів, і матеріальну підтримку. Їхні викладачі та здобувачі брали долучалися до роботи офісу іншомовної освіти, зокрема розмовного клубу. Вагомим буде й наша участь в проєкті віртуальної практики, що надасть нашим факультетам долучитися до практичної підготовки за 19 спеціальностями, над чим ми зараз працюємо”.

Про результати участі у навчальному воркшопі в межах проєкту міжнародної програми ЄС Еразмус+ DigiUni “Digital University – Open Ukrainian Initiative” (“Цифровий університет – Відкрита Українська Ініціатива”) на базі Ганноверського університету імені Готфріда Вільгельма Лейбніца м. Ганновер (Німеччина) прозвітували Максима Вінник, проректора з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи, Катерини Мельникова, в.о. декана факультету бізнесу і права, Наталія Терешенко, в.о. декана факультету культури і мистецтв та Віталій Кобець, професор кафедри комп’ютерних наук та програмної інженерії факультету комп’ютерних наук, фізики та математики.

“Це вже четверта мобільність у межах проєкту, метою яких є запровадження в Херсонському державному університеті кращих практик, що існують в Європі”, – наголосив проректор.

Тож він детально зупинився на цифрових платформах, що використовує університет-партнер, роботі центру відеоконтенту та філософії роботи наукової бібліотеки тощо.

Затверджено й звіти представників ХДУ щодо міжнародних стажувань, участі в навчальних воркшопах та літніх школах за різними напрямами.

Перший проректор Сергій Омельчук з нагоди відзначення 107-ї річниці від дня заснування ХДУ вніс пропозицію щодо присвоєння звання “Почесного професора Херсонського державного університету” двом партнерам університету:

– доктору Ентоні Меннінгу, проректору з глобального та безперервного навчання в Університеті Кент у Великій Британії (University of Kent, UK);

– Вілмі Елісі Фуентес (Vilma Elisa Fuentes), докторці філософії, заступниці віцепрезидента з навчальної роботи коледжу Санта Фе, США (Santa Fe College, the USA).

“Співпраця з Університетом Кент розпочалася у 2022 році, після повномасштабного вторгнення Росії. І доктор Ентоні Меннінгу не лише був координатором в межах проєкту “Twinning”, а останні 2 роки долучається до освітнього процесу і на рівні факультету української й іноземної філології та журналістики, і на рівні університету загалом. Також за сприяння Ентоні Меннінга ми отримуємо не лише освітньо-науковий супровід, а й технічну допомогу від Університету Кент. Друга достойниця отримати почесне звання “Професора ХДУ” – Вілма Елісі Фуентесз якою університет працює вже 10 років. Це чимало американсько-українських проєктів, яких брали і братимуть участь вчені нашого університету”, – прокоментував Сергій Омельчук.

Проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова доповіла про Порядок визнання у Херсонському державному університеті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти.

“Це питання не нове. Ці новації ми обговорювали під час Школи професійного розвитку. І я щиро вдячна, що завдяки колегам нам вдалося ще зробити цей документ якісним. Власне цей документ, на правах автономії, відкриває для нас шлях до неускладненої додатковими формальностями процедури визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти”, – зазначила проректорка.

Також вона висвітлила питання щодо внесення змін у нереалізовану частину діючих 3 освітньо-професійних програм ХДУ.

У ході засідання члени вченої ради проголосували за:

– затвердження атестації на присвоєння вченого звання доцента Наталії Базилевич по кафедрі англійської філології та світової літератури імені професора Олега Мішукова;

– рекомендацію для участі в Конкурсі на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні кандидатури: Максима Полторацького, доктора філософії, доцента, доцента кафедри комп’ютерних наук та програмної інженерії; Надії Скобель, здобувачки ІІ року підготовки ІІІ освітньо?наукового рівня (ОНП «Біологія»);

– визнання результатів підвищення кваліфікації трьох науково-педагогічних працівників ХДУ. Серед них – ректор ХДУ Олександр Співаковський, проректорка Дар’я Мальчикова та викладачка Наталія Базилевич;

– надання грифа затвердження вченої ради Херсонського державного університету трьом збірникам наукових праць та 2 збірникам результатів міжнародних конференцій;

– призначення та виплати стипендій двом молодим дослідникам ХДУ, які залучені до реалізації проєкту «Символьні методи переписування для забезпечення безпеки та надійності критичних кібер-фізичних систем (SPS G6133) програми НАТО «Наука заради миру та безпеки»;

– внесення змін до Порядку розподілу фінансування між факультетами.

Також члени вченої ради обговорили результати опитування здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти щодо якості організації та змістового наповнення практик у 2023/2024 н.р. Зокрема, було наголошено про посилення роботи факультетів у цьому напрямі.

Про перебіг реалізації Стратегії інтернаціоналізації та Стратегії цифровізації Херсонського державного університету на 2023-2027 роках доповідали профільні проректори – Алла Цапів та Олександр Лемещук відповідно.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН