Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Херсонщини втратили понад 148000 гривень через шахрайську схему «друг просить у борг» та «банківських шахраїв»

За останні дві доби п’ятеро жителів області через дії шахраїв втратили усі заощаджені на банківських картках, – повідомляє Поліція Херсонщини.


Троє жителів Херсонщини стали жертвами шахрайства за схемою «друг просить у борг». Заявники довірилися повідомленням у месенджерах від нібито друзів, які просили терміново позичити їм гроші. Не перевіривши інформацію, потерпілі перерахували зловмисникам від 7000 до 29900 гривень. Згодом заявники дізналися, що сторінки у соціальних мережах знайомих «взламали» зловмисники та аналогічні повідомлення розсилали всім друзям та знайомим.


Жертвою «банківського» шахрая став житель Степанівки. Чоловіку зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що з його рахунку хтось намагається зняти кошти. Щоб зберегти свої заощадження, заявнику потрібно було на телефоні натиснути цифру для відміни операції. Чоловік виконав всі умови, після чого шахраї зняли з його банківського рахунку 99500 гривень.


За такою ж схемою втратив свої заощадження і житель обласного центру. Чоловік передав реквізити картки та пін-код від неї нібито банківському працівнику для оновлення захисту, після чого з його рахунку зникло 3100 гривень.
Наразі поліція вживає заходів для встановлення осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень.


За усіма фактами працівники поліції розпочали провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.
Шановні громадяни❗ Поліція вкотре нагадує основні правила, дотримання яких не дозволить шахраям ввести вас в оману:
якщо вам надходять повідомлення у месенджерах від друзів чи рідних із проханням терміново перерахувати їм кошти (на лікування, погасити борги тощо), ні в якому разі не виконуйте умови. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто нібито потребує негайної грошової допомоги або людям, які можуть підтвердити чи спростувати цю інформацію;
якщо вам телефонують нібито з банку і повідомляють про проблеми з рахунком, необхідність оформити новий, про стороннє втручання у ваш особистий кабінет, одразу кладіть слухавку і самі звертайтесь до банку за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки. Не розголошуйте нікому дані своїх банківських карток: пін-коду, СVV-коду, строку дії карти, паролі з смс-повідомлень та коди підтверджень;
якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся до поліції, зберіть якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахрая, дані про переказ коштів тощо).
Пам’ятайте, що шахраї можуть представитися будь-ким.
Будьте уважні та бережіть свої заощадження!
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН