Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До медичного закладу в прифронтовому Херсоні повертаються лікарі, – Малицька

27 липня – День медичного працівника України

Медики працюють задля України

З нагоди Дня медичного працівника України наша розмова з генеральним директором КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Аллою Малицькою.

  • Алло Павлівно, торік вперше відзначали День медичного працівника 27 липня. Як Ви можете оцінити час, що минув, пригадайте ситуації, які запам’яталися.
  • По-перше, почали повертатися фахівці, які виїхали під час окупації та деокупації м.Херсона. Повернувся лікар онколог в поліклініку Денисенко Максим Сергійович, сімейний лікар Самсонов Сергій Миколайович, лікарі отоларингологи Федорів Тетяна Олександрівна та Гаврилюк Юрій Володимирович, лікар офтальмолог дитячий Карпенко Вікторія Олександрівна; лікар-рентгенолог Городенчук Іван Михайлович, голова МСЕК Філатова Олеся Григорівна, лікар-ендоскопіст Стародубцев Євген Іванович,  завідувач МІЦ Заєць Сергій Семенович.

За останній рік до нас прийшло 11 молодих спеціалістів: лікарів-анестезіологів, невропатологів, терапевтів та з інших напрямків. І це є найбільшим позитивом за прожитий час. Оскільки на початок 2023 року в колективі працювали близько 470 співробітників, а вже на початок 2024 кількість медичних працівників збільшилася до 600. Крім цього ми працювали і намагаємося всіма силами зберегти напрямки медичної допомоги, які були у довоєнний час. Максимально зберегли. Навіть відкрили нові напрямки. Це –  організація і надання інтегрованих послуг, розвиток психологічної допомоги. Проводили навчання медперсоналу по цих послугах. Ми законтрактовані на надання допомоги пацієнтам з психологічної підтримки з психічними порушеннями і приділяємо цьому велику увагу. І от тією родзинкою у нашій діяльності є Центр надання інтегрованих послуг. А ще відкрили кабінет психологічного розвантаження для співробітників у стаціонарі.

Взагалі, багато часу приділяли навчанню персоналу по наданню допомоги у невідкладних станах. Хвилини рятують життя. І правильна організація є очевидною. І як приклад, що повертають нас у трагічні події минулого року, коли під час обстрілу постраждали медики: саме правильні і професійні дії нашого колеги завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії Сергія Туряниці врятували життя старшій медичній сестрі отоларингологічного відділення. До речі, на сьогоднішній день вона знову стала до роботи. Весь лікарський і медсестринський склад  навчалися. Люди самомотивовані і займаються підвищенням своєї кваліфікації  свідомо і старанно.

У колективі пройшла трансформація. Ми загартовані вимогами часу. Приміром, раніше – до війни – ковідом, а зараз – війною. Кожен хто працює в прифронтових зонах це – справжні герої. Перевірені багатьма негараздами.


  • Здоров’я в житті людини це не все, але без здоров’я – все ніщо. Як Ви прокоментуєте це твердження?
  • Здоров’я – це одне з найцінніших благ у житті людини. Адже якщо ми маємо здоров’я, ми можемо забезпечувати себе всім необхідним, займатися улюбленою справою, отримувати задоволення від життя і будувати плани на майбутнє. У житті дуже важлива взаємна любов і дружба, без них життя може здаватися порожнім і безцільним. Також важливими є духовна гармонія, розвиток себе, успіх. Однак, незважаючи на важливість цих аспектів життя, без здоров’я вони здаються нікчемними. Тільки завдяки здоров’ю ми можемо насолоджуватися всіма іншими принадами життя та вибирати свій власний шлях розвитку та вдосконалення

У нас, як і раніше, залишається на служінні пацієнтам колектив однодумців, професійних спеціалістів. Зараз змінюється багато обставини і люди міняються разом з ними. Кожен розуміє. що є першочерговим, а що другорядним. І  першочергове сьогодні – це не матеріальне. Це – здоров’я, життя, спокійний тихий сон, люди, які є поруч. Якщо раніше говорили про необхідність мати тривожну валізу, то на сьогодні це невелика жіноча сумочка, в якій знаходиться найважливіше – документи, якісь ліки і більше нічого іншого не потрібно. Щоправда, ще професіоналізм, репутація та свобода.

Я дуже ціную і шаную своїх колег, які не просто живуть у прифронтовій зоні, а й прагнуть бути корисними людям.


  • Зараз нерідко можна почути думку про те, що люди втомилися. Херсонці знають, а співчутливі громадяни розуміють, що ситуація у Херсоні більш ніж складна. А Ви особисто як справляєтеся зі своїми обов’язками вдома, як дружина і мама, і на роботі, як керівник такого потужного підприємства?
  • За себе особисто скажу, що мене дуже відновлює моя сім’я. У першу чергу чоловік і донька з зятем з розумінням ставляться до мого статусу і тих завдань, які треба виконувати – вони, здебільшого, займають більшу частину мого життя. Підтримка рідних додає мені сил і я вдячна їм за те, що вони мені дозволяють займатися тим, що я вмію найкраще. Я ж прекрасно розумію, що сьогодні я щось можу не встигати зробити як жінка в родині – спекти хліба чи наварити борщу, але мені не дорікають. А я знаю, що я обов’язково виправлюсь, як буде час і можливості.

У такому ж режимі живе і працює практично більша половина мого колективу. І значення слів «пліч-о-пліч» у карабелешівській сім’ї набуває нового значення. Наше професійне свято важливе для кожного медичного працівника, бо це їх вибір на все життя. Коли хтось говорить про служіння людям, можливо, і не до кінця розуміє, що таке можливо лише шляхом самопожертви, самовідданості і вірності обраному фахові – найгуманнішому і найшляхетнішому, як у мирний час, так і в умовах війни особливо.


  • Повернемося до херсонських пацієнтів, які часто цікавляться запитаннями як у нас працює державна програма «Доступні ліки» ?
  • Кожен мешканець України може отримати інформацію у свого сімейного лікаря, на сайтах лікарні, управління охорони здоров’я, департаменту здоров’я, МОЗ, НСЗУ, у соцмережах.

Так, пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом, психічними захворюваннями, з хронічним больовим синдромом можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою за електронним рецептом. Також стало можливо отримати електронний рецепт на препарати інсулінів. Останнім часом за програмою додалися  навіть розхідні матеріали такі як тест-смужки при діабеті.

У межах програми реімбурсації пацієнт може отримати ліки  у будь-якій аптеці, яка має договір з Національною службою здоровʼя України.


  • На фото за Вашими плечима гарний прапор і досить змістовний, з автографами, побажаннями. Поділитеся його історією?
  • А чом би й ні? Це – наша гордість, подарунок друзів. Херсон – прифронтове місто і ми вдячні воїнам ЗСУ, які звільнили наше місто, завдяки яким ми можемо вільно спілкуватися українською мовою, бачитися з дітьми, спокійно рухатися Україною. Наш колектив – професійні, чесні, щирі медики. І ми підтримуємо не  тільки цивільних громадян, а й військовослужбовців. І от такий  подарунок, який прикрашає кабінет, отримали від наших вдячних співвітчизників, які поважають медиків.

Знаєте, добро це така штука, яка означає, що коли людина творить добро це і є головною ознакою людяності. Це так закладено у природі, навіть у  Всесвіті, якщо хочете: скільки віддаєш, стільки ж отримуєш, тільки від інших щирих людей. Наше вміння спілкуватися з різними категоріями людей і з різних країн дають свої плідні результати. Про це свідчать проєкти, які вже діють як в Україні, так і на Херсонщині.  І працюють вони на благо людини.


  • Напевно, такий принцип у своїй професійній діяльності і підтверджує важливу істину, що значить бути хорошим медиком. Що б Ви хотіли побажати своїм колегам у День їх професійного свята?
  • Сьогодні найзаповітніше побажання для всіх –  МИРУ! А херсонці як ніхто знають йому ціну. Щоб люди поверталися додому і були щасливими у своїх оселях, а наші співробітники за потреби мали змогу їм надавати медичну допомогу. Бо, як ми вже відмічали, здоров’я –  це найбільший скарб.

Користуючись нагодою напередодні свята ми відзначимо наших лідерів в лікуванні пацієнтів Херсона, і не тільки. Це те найменше, що можемо зробити в нинішніх умовах. Зараз слово «свято» може для когось і не прийнятне. Але, повірте, добре слово, невелике заохочення піднімає дух людям, які творять добро і не просто виживають в складних умовах, а повноцінно виконують вимоги свого життєвого покликання.

Тож здоров’я вам, мої любі, життєвого натхнення, сімейного благополуччя, вдячних пацієнтів і безмежної любові як особистої, так і великої до свого народу та України.


– Дякую за розмову і зі святом!


Хочу нагадати нашим читачам, що у жовтні 2024 року лікарні ім.Є.Є.Карабелеша (Водників) виповнюється 110 років. І ми започаткуємо нову рубрику «110-річчю лікарні присвячується…» У ній ми познайомимо вас з нашими поліклініками та відділеннями стаціонару, щоб ви могли зорієнтуватися, куди можете звернутися за наданням медичної допомоги. Сподіваємося, що ця інформація буде корисною і ви нею правильно скористаєтеся. Будьте здорові!

Авторка – Галина Лисенко.

Фото – О. Корняков.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН